Kineska vojska je započela vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana.     Foto: AA

Ukoliko se Kina odlučno ne odupre "maničnim, neodgovornim i krajnje iracionalnim" postupcima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta u međunarodnim odnosima postat će mrtvo slovo na papiru, izjavio je u četvrtak Wang Yi, kineski državni savjetnik i ministar vanjskih poslova.

Kina je ponovo upozorila da će poduzeti korake kako bi odgovorila na ovosedmičnu posjetu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, samoupravnom ostrvu koje Peking smatra svojom otcijepljenom teritorijom.

Wang Yi je rekao da posjeta Pelosi pokazuje da SAD "gazi međunarodno pravo, krši bilateralne obaveze, podriva mir preko Tajvanskog moreuza, podržava separatizam i zagovara konfrontaciju".

Pelosi je prva predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina. Newt Gingrich je 1997. bio posljednji čelnik američkog Zastupničkog doma koji je posjetio ostrvo, koje insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.

Kontroverznu posjetu Tajvanu Pelosi je završila u srijedu uvečer, nakon čega je otišla u posjetu Južnoj Koreji, a azijsku turneju će završiti u Japanu.

Kineska vojska je, kao odgovor na posjetu predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma, započela vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine, nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna država, ali se ne slažu u vezi s tim koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu.

Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Sjedinjene Američke Države su promijenile diplomatsko priznanje iz Taipeija u Peking 1979. godine, ali održavaju neformalne odnose s Tajvanom. Washington je prema saveznom zakonu obavezan da se pobrine da Vlada Tajvana ima sredstva da se brani.

AA