Grupe za ljudska prava optužuju Kinu da je pokrenula kampanju masovnog zatvaranja usmjerenu na Ujgure.      Foto: AA

Kina je osudila uglednu ujgursku muslimanku na doživotni zatvor pod optužbom za "ugrožavanje državne sigurnosti", objavila je američka grupa za ljudska prava.

Zagovornici prava optužili su Kinu da je pokrenula kampanju masovnog interniranja usmjerenu na Ujgure, zajedno sa zloupotrebama kao što su prisilna sterilizacija i kulturna represija, koje su neka vladina tijela, uključujući američki State Department, nazvali "genocidom".

Kina negira takve optužbe.

U saopćenju, Fondacija Dui Hua kaže da je Rahile Dawut (57) izgubila žalbu na svoju prvobitnu osudu u decembru 2018.

Vjeruje se da je ovo prvi put da je pouzdan izvor u kineskoj vladi potvrdio kaznu doživotnog zatvora, dodaje se u prošlosedmičnom saopštenju.

Kinesko državno vijeće, ili kabinet, nije odmah odgovorilo na faksimilnu poruku u kojoj se traži komentar.

Kineski sudovi imaju stopu osuđujućih presuda od 99,9 posto, a oslobađajuće presude su rijetke u neprozirnom pravosudnom sistemu.

Prije pritvaranja, Dawut je bila profesorica na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Xinjiang, kao i vodeća kulturna antropologinja i etnografkinja ujgurskog folklora.

Ona je bila u pritvoru od decembra 2017. u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang, gdje je Peking optužen za kršenje prava nad većinom muslimanskom ujgurskom etničkom manjinom, što on negira.

"Izricanje presude... je okrutna tragedija, veliki gubitak za ujgurski narod i za sve koji cijene akademsku slobodu", rekao je John Kamm, izvršni direktor Dui Hua fondacije.

"Pozivam na njeno hitno oslobađanje i siguran povratak svojoj porodici."

Dawut se pridružuje spisku od više od 300 ujgurskih intelektualaca koje su kineske vlasti pritvorile, uhapsile ili zatvorile od 2016. godine, dodala je grupa.

Sarađivala je s mnogim uglednim zapadnim institucijama, kao što su univerziteti Harvard i Cambridge, koji su tražili njeno oslobađanje.

Neki stručnjaci iz Xinjianga kažu da je navodno masovno interniranje Ujgura dostiglo vrhunac 2018. godine, ali da su se zlostavljanja nastavila s prinudnim radom koji je postao sve izraženiji.

"Brinem se za svoju majku svaki dan", rekla je kćerka Rahile Dawut, Akeda Pulati, koja živi u Seattleu.

"Pomisao da moja nevina majka mora provesti svoj život u zatvoru donosi nepodnošljivu bol", dodala je u izjavi koju je objavila Dui Hua fondacija.

"Kino, pokaži milost i oslobodi moju nevinu majku."

TRT Balkan