Kina obustavlja konsultacije sa SAD-om o kontroli naoružanja

Kina obustavlja konsultacije sa SAD-om o kontroli naoružanja

Odluka Pekinga dolazi kao reakcija na prodaju američkog oružja Tajvanu.
Od preuzimanja vlasti 2020. godine, administracija američkog predsjednika Joea Bidena je imala najmanje 16 prodaja oružja Tajvanu.        Foto: AA

Zbog američke prodaje oružja Tajvanu, Kina je u srijedu navela da je odlučila obustaviti konsultacije s Washingtonom o kontroli naoružanja i neproliferaciji, javljaju državni mediji.

"SAD su ignorisale čvrsto protivljenje i ponovljena izlaganja Kine, nastavljajući da prodaju oružje Tajvanu i upuštajući se u niz negativnih akcija koje ozbiljno štete ključnim interesima Kine i podrivaju međusobno političko povjerenje", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Lin Jian novinarima u Pekingu.

"Ovi akti su ozbiljno narušili političku atmosferu neophodnu za nastavak konsultacija o kontroli naoružanja", rekao je Lin, dodajući da je Peking odlučio da suspenduje konsultacije o kontroli naoružanja i neproliferaciji.

Od preuzimanja vlasti 2020. godine, administracija američkog predsjednika Joea Bidena je imala najmanje 16 prodaja oružja Tajvanu.

Lin je za trenutnu situaciju okrivio Washington.

"Kina je voljna da održava komunikaciju sa SAD o pitanjima međunarodne kontrole naoružanja na osnovu međusobnog poštovanja, mirnog suživota i saradnje na obostranu korist“, rekao je portparol i dodao da "SAD moraju poštovati ključne interese Kine i stvoriti neophodne uslove za dijalog i razmjenu između dvije strane“.

TRT Balkan / agencije