Kina je uputila oštre kritike na račun SAD-a zbog potencijalnog putovanja Nancy Pelosi na Tajvan.     Foto: Reuters

Kina je u utorak uputila oštre kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog potencijalnog putovanja predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi na Tajvan.

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi optužio je američke političare da se "otvoreno igraju vatrom" kada je riječ o Tajvanu i "postaju neprijatelji kineskog naroda, što nikada ne može dobro završiti".

"Neki američki političari brinu samo o svojim interesima", rekao je Wang, misleći na današnju moguću nezvaničnu posjetu Pelosi ovoj samoupravnoj ostrvskoj državi, u kojoj živi više od 24 miliona ljudi.

Očekuje se da će Pelosi posjetiti Tajvan u utorak navečer, uprkos upozorenjima Kine o posljedicama.

Pelosi je u nedjelju rekla da predvodi delegaciju Kongresa u Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu kako bi razgovarali o trgovini, pandemiji COVID-19, klimatskim promjenama, sigurnosti i demokratskom upravljanju.

Ona nije potvrdila medijske izvještaje o mogućoj posjeti Tajvanu. Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je Washington da se ne miješa u poslove Pekinga s Tajvanom, a iz Pekinga su najavili da će odgovoriti u slučaju da Pelosi posjeti Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Peking vidi zvanični američki kontakt s Tajvanom kao neprihvatljivo ohrabrenje da svoju decenijama staru de facto nezavisnost učini trajnom. Pelosi, šefica jednog od tri ogranka američke vlasti, bila bi najviši izabrani američki zvaničnik koji je posjetio Tajvan još od bivšeg predsjednika donjeg doma Kongresa Newta Gingricha, koji je to učinio 1997. godine.

TRT Balkan / agencije