Dionice i nafta naglo su oslabili u ponedjeljak jer su rijetki protesti izazvali zabrinutost zbog upravljanja kineskom politikom nulte epidemije COVID-19.      Foto: AP

Kina je zabilježila još jedan rekordno visok broj zaraženih virusom COVID-19, nakon vikenda protesta širom zemlje zbog restriktivnih ograničenja na koronavirus, u scenama bez presedana otkako je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast prije deset godina.

Od ponedjeljka, zemlja je prijavila peti dnevni rekord novih lokalnih slučajeva od 40.052, u odnosu na 39.506 dan ranije.

Megagradovi poput Guangzhoua i Chongqinga, s hiljadama slučajeva, bore se da obuzdaju epidemije, dok su stotine infekcija zabilježene u nekoliko gradova širom zemlje u nedjelju.

Kao odgovor na širenje protesta, novinska agencija Xinhua citirala je kinesku zamjenicu premijera Sun Chunlan koja je rekla: "Imperativ je odgovoriti na potrebe ljudi na vrijeme".

U Šangaju su se demonstranti i policija sukobili u nedjelju, pri čemu je policija odvela autobus pun demonstranata, a BBC navodi da je policija napala i privela jednog od novinara koji su pratili događaje prije nego što ga je pustila nakon nekoliko sati.

Policija je u ponedjeljak privela dvije osobe na mjestu protesta u Šangaju, navodi AFP.

Dionice i nafta naglo su oslabili u ponedjeljak dok su rijetki protesti izazvali zabrinutost zbog upravljanja kineskom politikom nulte stope virusa COVID-19 i njenog utjecaja na drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

Tokom vikenda, demonstranti u gradovima uključujući Wuhan i Lanzhou prevrnuli su objekte za testiranje na COVID-19, dok su se studenti okupili u kampusima širom Kine u akcijama koje su bile izazvane gnjevom zbog požara u stanu krajem prošle sedmice u gradu Urumqi u autonomnoj regiji Xinjiang Ujgur u kojem je poginulo 10 ljudi.

Smrtonosni požar potaknuo je spekulacije da su zabrane zbog virusa COVID-19 u gradu, čiji su dijelovi bili pod karantinom 100 dana, spriječile spašavanje i bijeg, što su gradske vlasti negirale.

Mase u Urumqiju izašle su na ulice u petak navečer, skandirajući "Okončaj zaključavanje!", prema neprovjerenim videosnimcima na društvenim mrežama.

“Ne želimo testove na COVID-19”

U Pekingu su se u nedjelju iza ponoći okupile velike mase duž 3. obilaznice u glavnom gradu tokom mirnih, ali često strastvenih scena.

U ranim jutarnjim satima ponedjeljka, jedna grupa je uzvikivala "Ne želimo testove na COVID-19, želimo slobodu", mašući praznim bijelim papirićima, koji su posljednjih dana postali simbol protesta u Kini.

Automobili koji su prolazili redovno su se pridruživali, trubeći i pokazujući palčeve demonstrantima, što je izazvalo masovno oduševljenje okupljenih.

Demonstrante je pratilo desetine uniformisanih policajaca, s objezbjeđenjem u civilu, među masom i policijskim automobilima koji su se kretali okolo.

Zvaničnik koji je rekao da je on šef pekinške policije došao je lično da razgovara s nekoliko demonstranata, držeći zvučnik kako bi ih zamolio da idu kući.

"Vi, mladi ljudi, morate sada ići kući. Ometate saobraćaj ovdje tako što stojite na putu", rekao je.

Sukobi u Šangaju u nedjelju uslijedili su nakon bdjenja koji su dan ranije održali neki od stanovnika grada za žrtve požara u stanovima u Urumqiju, koje se pretvorilo u protest protiv mjera protiv pandemije COVID-19, dok je gomila skandirala pozivima na ukidanje karantIna.

Atmosfera posljednjeg protesta ohrabrila je ljude da govore o temama koje se smatraju tabuom, uključujući i gušenje prodemokratskih protesta na Trgu Tiananmen 1989. godine, rekao je demonstrant koji je insistirao na anonimnosti novinskoj agenciji Associated Press.

Kina je pogođena Xijevom politikom nulte zaraze virusom COVID-19 iako je veći dio svijeta ukinuo većinu ograničenja.

Kina je ranije ovog mjeseca nastojala učiniti ograničenja ciljanijima i manje tegobnima, što je potaknulo nagađanja da će se uskoro početi kretati prema potpunom ponovnom otvaranju, ali novi porast slučajeva osujetio je nade ulagača u značajno popuštanje u skorije vrijeme.

Mnogi analitičari kažu da je malo vjerovatno da će Kina početi značajnije ponovno otvaranje prije marta ili aprila, a stručnjaci ukazuju na to da Kina treba uložiti više napora kada je riječ o vakcinaciji.

TRT World