Procjenjuje se da je stopa fertiliteta u Kini 2022. godine pala na rekordno nizak nivo, 1,09.         Foto: AFP

Okrug u istočnoj Kini nudi parovima "nagradu" od 1.000 juana (137 dolara) ako mladenka ima 25 godina ili je mlađa, što je najnovija mjera za poticanje mladih ljudi da se vjenčaju usred sve veće zabrinutosti zbog pada nataliteta.

U obavještenju, koje je prošle sedmice objavljeno na službenom WeChat računu okruga Changshan, navodi se da je nagrada promoviranje "braka i rađanja djece primjerenog uzrastu" za prve brakove. Također je uključivao niz subvencija za brigu o djeci, plodnost i obrazovanje za parove koji imaju djecu.

Zabrinuti zbog prvog pada stanovništva u Kini u posljednjih šest decenija i njenog brzog starenja stanovništva, vlasti hitno pokušavaju provesti niz mjera za podizanje nataliteta, uključujući finansijske poticaje i poboljšane ustanove za brigu o djeci.

Kineska zakonska starosna granica za brak je 22 godine za muškarce i 20 godina za žene, ali broj parova koji se vjenčaju opada. To je smanjilo stopu nataliteta zbog zvanične politike koja neudatim ženama otežava rađanje djece.

Stopa brakova dostigla je rekordno nizak nivo u 2022. godini od 6,8 miliona, što je najniži nivo od 1986. godine, prema vladinim podacima objavljenim u junu. Prošle godine bilo je 800.000 brakova manje nego 2021.

Kineska stopa fertiliteta, koja je već jedna od najnižih na svijetu, procjenjuje se da je pala na rekordno nizak nivo od 1,09 u 2022. godini, izvještavaju državni mediji.

Visoki troškovi brige o djeci i prekid karijere odbili su mnoge žene da imaju više djece ili da ih uopće imaju. Rodna diskriminacija i tradicionalni stereotipi o ženama koje brinu o svojoj djeci i dalje su rasprostranjeni u cijeloj zemlji.

Nisko povjerenje potrošača i rastuća zabrinutost za kinesku ekonomiju također su ključni faktori koje mladi Kinezi navode kao razlog što ne žele da se vjenčaju i imaju djecu.

TRT Balkan