Yu i njegov kolega Luo Yong odlučili su da krenu pješke po planinskom terenu.      Foto: Reuters

Muškarac koji se vodio kao nestao, 17 dana nakon zemljotresa u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sichuan pronađen je živ, objavili su lokalni mediji.
Riječ je o 28-godišnjem uposleniku hidroelektrane Gan Yuu, koji se vodio kao nestao nakon zemljotresa jačine 6,8 stepeni po Richteru, koji je pogodio Sichuan 5. septembra. U zemljotresu su poginule 93 osobe, a stotine ih je povrijeđeno.
Yu je pružio prvu pomoć svojim kolegama i pomogao u sprečavanju poplava ispuštajući vodu iz brane, objavio je kineski nacionalni radio. S njim je bio i kolega Luo Yong s kojim je u stanici ostao više od jednog dana bez hrane ili mobilnog signala.
Odlučili su da krenu pješke po planinskom terenu. Ali Yu je izgubio naočale i teško se snalazio po planinskom terenu, navode lokalni mediji.
Na kraju su odlučili da se raziđu, pri čemu je Yong otišao da nađe pomoć, a Yu je ostao sam.
Spasioci su pronašli Yonga 8. septembra, ali kada su se vratili na mjesto gdje je ostavio Yua, njega više nije bilo.
Našavši samo odbačenu odjeću i otiske stopala, spasioci su strahovali da je Yu možda podlegao. Međutim, Yua je pronašao lokalni farmer.
Yu je rekao da je preživio 17 dana tako što je jeo divlje voće. Prevezen je u obližnju bolnicu, a ljekari su konstatovali da ima nekoliko preloma kostiju.

TRT Balkan / agencije