U Pekingu je pod pokroviteljstvom Narodne Republike Kine 10. marta 2023. potpisan sporazum o obnavljanju diplomatskih veza između Islamske Republike Iran i Kraljevine Saudijske Arabije.     Foto: AA

Poboljšani bilateralni odnosi između Saudijske Arabije i Irana će ojačati regionalnu solidarnost, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping saudijskom prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu u utorak.

"Nedavni uspješan dijalog između Saudijske Arabije i Irana u Pekingu pomogao je poboljšanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje, što će ojačati regionalnu solidarnost i ublažiti tenzije u regionu. Kina će nastaviti podržavati proces", rekao je Xi u telefonskom razgovoru sa saudijskim premijerom.

U Pekingu je pod pokroviteljstvom Narodne Republike Kine 10. marta 2023. godine potpisan sporazum o obnavljanju diplomatskih veza između dvije bliskoistočne sile, rivala i susjeda, Islamske Republike Iran i Kraljevine Saudijske Arabije.

Očekuje se da će dvije zemlje otvoriti ambasade u glavnim gradovima dva mjeseca nakon potpisivanja sporazuma u kineskoj prijestolnici.

Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i Irana od tada su obavili dva telefonska razgovora i očekuje se da će se sastati tokom ramazana, svetog mjeseca posta za muslimane.

"Saudijska Arabija iskreno cijeni podršku Kine u poboljšanju odnosa s Iranom, što naglašava ulogu Kine kao velike odgovorne zemlje", rekao je saudijski prijestolonasljednik kineskom predsjedniku.

TRT Balkan / agencije