Kazan Forum 2023: Mediji bi se trebali usredotočiti na više od samog sukoba

Kazan Forum 2023: Mediji bi se trebali usredotočiti na više od samog sukoba

"Ova strana svijeta stalno se pokušava predstaviti ratom, problemima izbjeglica, krvlju i suzama", rekao je Yuksel.
"Sva naša uredništva mogu doprinijeti u određenim područjima", dodje Yuksel.    Foto: AA

Erman Yuksel, glavni i odgovorni urednik svjetskih jezika Anadolije, ukazujući na važnost sposobnosti jedne zemlje da se adekvatno predstavi svijetu, poručio je kako mora bit sposobna da svijetu predstavi uspješne priče i potencijal svojih ljudi.

Yuksel je govorio na sesiji pod nazivom „Medijska saradnja za održivi razvoj i ekonomski prosperitet“ u okviru „Rusko-islamski svijet: Kazan Forum 2023“, koji se ove godine održava po 14. put, a čiji je Anadolija globalni komunikacijski partner.

Izražavajući da je moguće razmjenjivati ​​ideje i sadržaj na sastancima koji se redovno održavaju fizički i putem interneta među međunarodnim novinarima, Yuksel je rekao:

"Kao Anadolija veliku važnost pridajemo dijeljenju našeg znanja i učenju od kolega na Kazan Forumu. Kao jedna od najuglednijih svjetskih medijskih organizacija Anadolija je prošlog mjeseca proslavila svoj 103. rođendan. Ima ozbiljno iskustvo. Ovo znanje želimo iskoristiti za saradnju. Smatramo da treba poduzeti korake kako bi se ta saradnja odvijala. Isto tako, smatramo da treba uspostaviti neke mehanizme kako bi se kao rezultat te saradnje mogli stvoriti konkretni projekti za dobrobit svih koji su u zajedničkom interesu."

Navodeći da Anadolija ima redakcije na raznim jezicima u mnogim zemljama svijeta, Yuksel je dodao:

"Spremni smo doprinijeti tome okupljajući novinare koji govore različite jezike. Sva naša uredništva mogu doprinijeti u određenim područjima. Pridajemo važnost jačanju suradnje u vidu dnevnih i sedmičnih konsultacija."

Ističući da zemlja treba ispravno koristiti svoja sredstva kako bi se ispravno predstavila u svijetu, Yuksel je zaključio:

"Postoji nešto što nam se stalno pripisuje. Ova strana svijeta stalno se pokušava predstaviti ratom, problemima izbjeglica, krvlju i suzama. Trebali bismo moći snažnije predstaviti svijetu uspješne priče i potencijale naših ljudi i naših zemalja. To ide kroz snažnu zajedničku saradnju. Ali nama je važno da što prije uspostavimo mehanizme koji će tu saradnju ostvariti i da se poduzmu ti koraci."

TRT Balkan / agencije