Nur Sultan je nedavno istraživao alternativne rute za naftu, uključujući mogućnost transporta nafte naftovodom Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), koji prolazi kroz Turkiye.     Foto: Reuters

Ova centralnoazijska turkijska država zavisi od nafte s više od 50 posto svojih izvoznih prihoda, a više od dvije trećine toga dolazi od evropskih kupaca. Ali postoji ovdje jedna neobična okolnost. Kazahstan, deveti najveći svjetski izvoznik nafte, isporučuje gotovo svu svoju naftu preko ruske teritorije. Moskva, koja se suočava s međunarodnim sankcijama zbog svojih akcija u Ukrajini, koristila je različite taktike kako bi spriječila zvanični Nur Sultan da koristi alternativnu rutu.

“Očigledan primjer pritiska Rusije na Kazahstan viđen je u julu kada je lokalnim ruskim sudskim nalogom zaustavljen rad Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (CPC), navodno zbog kršenja ekoloških pravila“, izjavio je Ikboljon Qoraboyev, vanredni profesor međunarodnih odnosa na M. Narikbayev Univerzitetu KAZGUU u Nur Sultanu, glavnom gradu Kazahstana.

“Zanimljivo je da je ova sudska odluka donesena 5. jula, dan nakon telefonskog razgovora između kazahstanskog predsjednika Kasym-Jomarta Tokayeva i Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, u kojem je Tokayev ponudio spremnost Kazahstana da poveća izvoz nafte u Evropsku uniju“, kazao je Qoraboyev za TRT World.

Naftovod CPC, dužine 1.500 kilometara, prelazi rusku teritoriju kako bi isporučio kazahstansku naftu do ruske luke Novorosijsk u Crnom Moru.

Odluku ruskog suda poništio je Viši sud, ali je niz događaja, koji su ometali isporuke iz Kazahstana, izazvao zabrinutost zbog širenja razdora između dva susjeda. Nakon što je oluja uništila utovarne kapacitete u luci Novorosijsk u martu, ruske vlasti su saopštile da neće moći upravljati naftom u CPC mjesecima, čime je Kazahstan ostao bez glavnog izvora prihoda.

Moskva je saopštila da nije u mogućnosti da uveze opremu potrebnu za popravku objekata zbog američkih i evropskih ekonomskih sankcija, koje su otežale međunarodnu trgovinu ruskim kompanijama.

Qoraboyev smatra da politika stoji iza presude ruskog suda. Posljednjih mjeseci vanjska politika Kazahstana nije bila u skladu sa zvaničnom Moskvom kada je riječ o Ukrajini. Postoji još jedan razlog zašto bi Rusija htjela kazniti Kazahstan, bivšu republiku Sovjetskog Saveza i saveznika Moskve.

Nur Sultan je nedavno istraživao alternativne rute za naftu, uključujući mogućnost transporta nafte naftovodom Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), koji prolazi kroz Turkiye. Tokajev je dao neke naznake o tome i tokom razgovora s Michelom iz EU.

Naftovod BTC, koji prolazi od Azerbejdžana do Gruzije i turskog mediteranskog regiona, "može se smatrati atraktivnom alternativom" za transport kazahstanske nafte u Evropu, smatra Qoraboyev. Kazahstan je zauzeo neutralan stav po pitanju ruske ofanzive na Kijev i odbio je priznanje proruskih otcijepljenih regiona u istočnoj Ukrajini kao nezavisnih država.

“Postoji sve veći pritisak Rusije da primora Kazahstan da se odluči za Ukrajinu. Ovi geopolitički pritisci se pretvaraju u neželjeni utjecaj na vanjsku trgovinu”, kaže Qoraboyev. Ali ruski pritisak ne djeluje, smatraju stručnjaci.

Kazahstanski predsjednik je prošlog mjeseca odbio primiti Orden Aleksandra Nevskog, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje ruskim državljanima s istaknutim stažem u državnoj službi. Razlike između Kazahstana i Rusije i sigurnosni problemi u Crnom moru primorali su vladu Tokajeva da istraži alternative poput naftovoda BTC za transport nafte na evropska tržišta.

BTC kao alternativa

Upotreba BTC-a za transport nafte iz Kazahstana i drugih centralnoazijskih država na zapadno tržište nije nova ideja. Otvoren 2006. godine, naftovod BTC se prvenstveno koristi za transport azerbejdžanske nafte.

Ali kazahstanska nafta je u nekoliko navrata isporučivana kroz naftovod BTC, kaže visoki zvaničnik turskog Ministarstva energetike, koji je želio ostati anoniman. Kazahstanska nafta koja se transportuje naftovodom BTC bila je tražena od 2018. godine, kada je SAD ponovo uveo sankcije Iranu, kazao je isti zvaničnik za TRT World.

“Protok kazahstanske nafte u BTC naftovodu povećan je tri puta između 2018. i 2021. godine“, kaže zvaničnik Ministarstva energetike.

Vlada Kazahstana se ove godine mnogo više oslanja na naftovod BTC u svjetlu problema na CPC ruti.

“Važnost alternativnih ruta za sigurnost snabdijevanja energijom je očigledna. Turkiye se oduvijek pokazala kao pouzdana ruta. CPC je bio možda ekonomičniji način za Kazahstan, ali nam također pokazuje da je u nekim slučajevima povjerenje još važnije“, kaže turski zvaničnik.

Aktuelni sukob u Ukrajini, koji je destabilizirao energetsko tržište, povećao je privlačnost naftovoda BTC, iako će koštati više i trebati mnogo duže za transport kazahstanske nafte, kažu stručnjaci.

Evropa, koja se donedavno oslanjala na Rusiju da bi zadovoljila većinu svojih potreba za naftom i gasom, vjerovatnije će povećati svoje oslanjanje na Kazahstan, kazao je Otabek Omonkulov, uzbekistanski profesor i stručnjak za politiku centralne Azije. Trenutno kazahstanska nafta čini otprilike 6 posto potrošnje energije u EU.

S druge strane, rastući problemi Kazahstana s dugogodišnjim saveznikom Rusijom također su natjerali ovu bivšu sovjetsku republiku da pronađe dobru zamjenu za CPC koji je pod kontrolom Moskve.

Neke od ruskih izjava, uključujući govor Vladimira Putina iz 2014. godine, koji je, kako se činilo, dovodio u pitanje teritorijalni integritet Kazahstana, izazvale su zabrinutost u Nur Sultanu, naglašavajući potrebu za pronalaženjem alternativnih načina za prodaju svog najvrednijeg izvoza, kaže Omonkulov.

Esref Yalinkilicli, politički analitičar za Euroaziju sa sjedištem u Moskvi, izjavio je da postoji nelagodnost među kazahstanskim rukovodstvom zbog toga što Rusija dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kazahstana. "Postoji rastući osjećaj među kazahstanskim elitama da država treba da smanji ovisnost o Rusiji u različitim oblastima, ne samo u pogledu transporta nafte", kazao je Yalinkilicli za TRT World.

Omonkulov također vjeruje da traženje alternativnih ruta poput BTC-a shvataju vrlo ozbiljno unutar kazahstanske vlade jer im azerbejdžansko-turska ruta “pruža veliku nadu da će izvoziti svoju naftu“ bez ruske pomoći. On smatra da BTC ima manji kapacitet od CPC-a, ali da ruska kontrola nad CPC-em sada čini Kazahstan nervoznim.

“BTC odgovara zvanično deklariranoj politici Kazahstana da razvije alternativne rute za izvoz nafte. To će se također uklopiti u opći trend jačanja ekonomskih i trgovinskih veza između turkijskih zemalja”, kaže Qoraboyev.

Ruska perspektiva

Događaji oko BTC-a uznemiruju Ruse koji su pokušali da izvrše pritisak na zvanični Nur Sultan da izbjegne bilo koju drugu rutu za transport kazahstanske nafte. Ali čini se da pokušaji Moskve nikako nisu urodili plodom jer Kazahstan ima za cilj da još više koristi BTC.

Yalinkilicli predviđa moguću rusku reakciju zbog kazahstanske upotrebe BTC-a. “Pošto zapadne države vrše veliki pritisak na izvoz ruske nafte i gasa, Moskva neće dozvoliti da Kazahstan protraći rusku energetsku diplomatiju“, smatra Yalinkilicli.

Omonkulov također vjeruje da ako kazahstansko korištenje BTC-a ne bude pažljivo koordinisano s Rusima, Moskva bi mogla koristiti različita sredstva da spriječi Nur Sultan da koristi plinovod.

Dok je pet zemalja oko Kaspijskog mora postiglo značajan sporazum u 2018. godini o teritorijalnim granicama voda i dijeljenju njegovih prirodnih resursa, neriješena pitanja u vezi s pomorskim pravima mogu potencijalno ugroziti napore Kazahstana da koristi BTC, smatra Yalinkilicli.

Kazahstanska nafta se transportuje tankerima preko Kaspijskog mora prije nego što se ispumpa u BTC naftovod u luci u blizini Bakua, glavnog grada Azerbejdžana.

Rusija, koja ima značajan utjecaj na kaspijska pomorska pitanja, mogla bi se usprotiviti putovanju kazahstanskih tankera morem ukoliko tenzije između Moskve i Nur Sultana eskaliraju, smatraju stručnjaci.

TRT World