Katarski emir je razgovarao sa predsjednikom Kazahstana koji je doputovao u Dohu u prvu državnu posjetu zaljevskoj zemlji.      Foto: Akorda - Ured za medije predsjednika Kazahstana

Astana i Doha potpisale su u srijedu devet sporazuma o jačanju bilateralne saradnje u vrijeme službene posjete kazahstanskog predsjednika Kasima-Jomarta Tokajeva Kataru.

Iz ureda predsjednika Kazahstana navedeno je da su sporazumi potpisani nakon razgovora između Tokajeva i katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija, koji uključuju jačanje bilateralne saradnje u pravosudnom, socijalnom, ekonomskom, komunikacijskom, kulturnom i energetskom sektoru.

O susretu Tokajeva i Al Thanija, u saopćenju se navodi da je kazahstanski predsjednik, koji je doputovao u svoju prvu zvaničnu posjetu zaljevskoj zemlji, izrazio potrebu da se da novi podsticaj odnosima svoje zemlje sa Katarom.

"S tim u vezi predlažem podizanje međusobnih odnosa između Kazahstana i Katara na nivo punopravnog strateškog partnerstva. Uvjeren sam da će sporazumi koji će biti potpisani danas tokom moje posjete oblikovati stratešku prirodu naše saradnje", rekao je Tokajev.

Rekao je da Kazahstan pridaje veliku važnost svojim odnosima sa Katarom i da je njegova zemlja spremna da uloži "sve napore da dalje ojača bilateralne veze".

Al Thani je rekao da je njegova zemlja zainteresovana za energetske, trgovinske, ekonomske i investicione projekte, dodajući da se nada da će današnji sastanci sa predstavnicima velikih kompanija promovisati njihovo partnerstvo u ovim oblastima.

U saopćenju je navedeno da Tokajev vjeruje da će Katar postati jedan od deset najvećih investitora u Kazahstanu i da je također predložio povećanje trgovinskog prometa na 500 miliona dolara.

"Sagovornici su razgovarali o pitanjima koja se odnose na poljoprivredu, transport, logistiku, kao i turizam. Posebna pažnja posvećena je jačanju kulturnih i humanitarnih veza", dodali su.

TRT Balkan / agencije