Iran i Pakistan pozvani su da pokažu maksimalnu suzdržanost, daju prednost glasu mudrosti, izbjegnu napetosti i riješe sporove dijalogom i diplomacijom.   Foto: Reuters Archive

Katar je pozvao Iran i Pakistan da pokažu maksimalnu suzdržanost i daju prioritet dijalogu i diplomaciji kako bi riješili svoje sporove.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Katara objavljenom na društvenoj mreži X navodi se da je Doha "duboko zabrinuta" zbog razvoja događaja između Irana i Pakistana.

Iran i Pakistan pozvani su da pokažu maksimalnu suzdržanost, daju prednost glasu mudrosti, izbjegnu napetosti i riješe sporove dijalogom i diplomacijom.

Istaknuto je da Katar u potpunosti podržava sve regionalne i međunarodne napore usmjerene ka uklanjanju napetosti i sukoba u regiji kroz konstruktivne dijaloge koji će dovesti do sveobuhvatnih, sporazumnih i održivih rješenja.

Pakistanske vlasti saopćile su da je vojska te zemlje izvela precizne napade na teroristička skrovišta u susjednoj iranskoj provinciji Sistan-Baluchistan.

Dva dana ranije, iranske snage su izvele napad na pakistansku provinciju Baluchistan, tvrdeći da su meta napada bili položaji grupe Jaish al-Adl. Obje strane izvještavaju da je u napadima bilo civilnih žrtava.

TRT Balkan / agencije