Kršćanski ekstremist Salwan Momika drži švedsku zastavu ispred iračke ambasade u Stockholmu.      Foto: AFP

Katar je pozvao švedskog ambasadora kako bi razgovarali o skrnavljenju Kur'ana u Stockholmu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zaljevske zemlje.

U saopćenju rano u petak, katarsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će zahtijevati od švedskih vlasti da preduzmu "sve neophodne mjere da zaustave ove sramotne radnje".

Saudijska Arabija je također pozvala švedskog otpravnika poslova u Rijadu i uručila mu protestnu notu zbog skrnavljenja Kur’ana, navodi se u saopćenju saudijskog Ministarstva vanjskih poslova.

Rijad je osudio "ponovljene i neodgovorne radnje švedskih vlasti" koje često ovlašćuju ekstremiste da spaljuju i skrnave primjerke Kur'ana.

Kraljevina je također osudila planirano spaljivanje muslimanske svete knjige, Kur’ana, u Stockholmu, dodaje se u saopćenju.

To dolazi nakon što su irački demonstranti zapalili švedsku ambasadu, a Bagdad naredio protjerivanje švedskog ambasadora iz Iraka i povlačenje iračkog otpravnika poslova iz Švedske nakon što je ekstremista oskrnavio Kur’an u Stockholmu.

"Najoštrije osuđujemo napad usmjeren na našu svetu knjigu, Kur’an, ispred iračke ambasade u Stockholmu danas", navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova također je pozvalo švedskog ambasadora u Teheranu kako bi "uputili oštar protest protiv skrnavljenja svetog Kur'ana", javljaju državni mediji.

Iračka objava uslijedila je nakon što su se dva ekstremista okupila na travnjaku 100-tinjak metara od iračke ambasade u Stockholmu.

Jedan od njih, kojeg su švedski mediji identificirali pod imenom Salwan Momika, irački kršćanski ekstremista koji živi u Švedskoj, zgazio je i šutnuo Kur'an, ali ga nije zapalio.

Momika je također stao na iračku zastavu i šutnuo je.

Momika je spalio sveti Kur'an pod zaštitom policije ispred Stokholmske džamije 28. juna, prvi dan Kurban-bajrama.

Bagdad je također "obavijestio švedsku vladu... da bi svako ponavljanje incidenta koji uključuje spaljivanje Kur'ana na švedskom tlu zahtijevalo prekid diplomatskih odnosa".

U međuvremenu, vođa libanske grupe Hezbollah, Hassan Nasrallah, pozvao je arapske i islamske nacije da slijede korake Iraka i protjeraju švedske ambasadore iz svojih zemalja i povuku svoje ambasadore iz Švedske zbog planiranog spaljivanja Kur’ana u Stockholmu.

Nasrallah je također pozvao muslimane da masovno prisustvuju molitvi petkom, sjede ispred džamija i "grle Kur’an".

Švedska u nezavidnoj poziciji

Švedska se suočila s oštrom reakcijom muslimanskih nacija zbog skrnavljenja Kur'ana.

U četvrtak su stotine Iračana upale u švedsku ambasadu u Bagdadu i zapalili je u znak protesta protiv očekivanog spaljivanja muslimanske svete knjige.

Prije toga, široko rasprostranjena osuda iz cijelog islamskog svijeta, uključujući Turkiye, Jordan, Palestinu, Saudijsku Arabiju, Maroko, Irak, Iran, Pakistan, Senegal, Maroko i Mauritaniju, izazvana je zbog spaljivanja Kur'ana prošlog mjeseca, čina koji su švedske vlasti dozvolile.

Hiljade ljudi protestovale su u Pakistanu i Iraku, Maroko je opozvao svog izaslanika u Švedskoj, Iran je odgodio imenovanje novog ambasadora u Švedskoj, a druge zemlje su osudile taj čin u znak protesta protiv Stockholma.

TRT Balkan