Strane su odlučile da obnove diplomatske odnose uz potvrđivanje da ovaj korak proizilazi iz obostrane želje za razvojem bilateralnih veza.     Foto: AA

Katar i Bahrein dogovorili su se o obnovi diplomatskih odnosa, javile su državne novinske agencije tih zemalja.

Saopštenje je uslijedilo nakon drugog sastanka Bahreinsko-katarskog komiteta za praćenje u sjedištu Generalnog sekretarijata Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaljeva (GCC), u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Tokom sastanka, delegaciju Katara predvodio je generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Ahmed bin Hassan Al Hammadi, dok je delegaciju iz Bahreina predvodio podsekretar za politička pitanja šeik Abdulla bin Ahmed Al Khalifa.

Delegacije su razgovarale o temama dnevnog reda i razmotrile rezultate svog prvog sastanka, javila je katarska novinska agencija (QNA).

Dvije strane su odlučile da obnove diplomatske odnose uz potvrđivanje da ovaj korak proizilazi iz obostrane želje za razvojem bilateralnih veza i unapređenjem jedinstva i integracije Zaljeva u skladu sa Poveljom GCC-a, dodaje se.​​​​​

Sporazum je sklopljen više od dvije godine nakon deklaracije u Saudijskoj Arabiji 5. januara 2021. kojom je okončan četverogodišnji bojkot Katara od Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

TRT Balkan / agencije