"Damien Sanderson (31) pronađen je mrtav s povredama koje ne izgledaju kao da ih je sam sebi nanio", rekla je Rhonda Blackmore. Reuters: Reuters

Jedan od osumnjičenih za napad nožem u centralnoj kanadskoj pokrajini Saskatchewan, u kojem je poginulo najmanje 10 ljudi, a ranjeno 18, pronađen je mrtav, saopštile su vlasti u ponedjeljak.

Kanadska policija potvrdila je da je pronašla tijelo jednog od dvojice braće traženih nakon nedjeljnog napada nožem u Saskatchewanu.
"Damien Sanderson (31) pronađen je mrtav s povredama koje ne izgledaju kao da ih je sam sebi nanio", rekla je Rhonda Blackmore, glasnogovornica Kraljevske kanadske konjičke policije Saskatchewan (RCMP).

U saopštenju RCMP-a navodi se da su Damien Sanderson (31) i Myles Sanderson (30), za koje se smatra da su braća, napali ljude noževima na 13 lokacija, počevši od regije James Smith Cree Nation i grada Weldona u nedjelju ujutro.

Damien je optužen po jednoj tački za ubistvo prvog stepena, a Myles Sanderson (30) po tri tačke, također za ubistvo prvog stepena. Oni se suočavaju i s optužbama za pokušaj ubistva i provalu, a očekuje se da će biti podignuto još optužnica, saopštila je policija u ponedjeljak.
U međuvremenu, u Saskatchewanu i susjednim provincijama Manitoba i Alberta proglašena je uzbuna zbog opasnosti od napada, jer je drugi osumnjičeni još u bjekstvu.
Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je napade "užasnim i srceparajućim", zahvalivši onima koji su prvi reagovali.

TRT Balkan / agencije