Ove sezone šumskih požara kanadske vlasti su izdale 211 naloga za evakuaciju stanovništva.     Foto: Reuters

Kanada je ovog ljeta pogođena sa 5.500 šumskih požara koji su zahvatili 13,4 miliona hektara, a zvaničnici upozoravaju da značajne požarne aktivnosti tek predstoje.

Kanadski vatrogasci borili su se sa velikim šumskim požarima u svim regijama te zemlje, od Britanske Kolumbije na zapadu do Newfoundlanda na istoku. Požari su zahvatili područje veće od površine Grčke.

“Ovo ljeto se pretvorilo u izazovan maraton. Nažalost, suština je da sezona požara nije gotova i da ćemo vjerovatno imati dodatne izazove i u narednim sedmicama“, rekao je novinarima Michael Norton, generalni direktor sjevernog dijela Canadian Forest Centre.

Da bi ilustrovali razmjere štete nastale u ovogodišnjim šumskim požarima, kanadski vatrogasci su saopćili da je desetogodišnji prosjek opožarene površine iznosio 2,2 miliona hektara, a da je prethodni rekord zabilježen 1989. godine kada je izgorjelo 7,6 miliona hektara.

Ove sezone šumskih požara kanadske vlasti su izdale 211 naloga za evakuaciju stanovništva, a više od 167.000 ljudi je primorano da napusti svoje domove.

“Bilo je vrlo malo predaha od maja. Ova sezona je bila nemilosrdna. Ovo je daleko najveća spaljena površina od kada smo počeli da vodimo evidenciju“, rekao je Norton.

TRT Balkan / agencije