"Obje strane su dovoljno jake da će svaki rat između njih biti izuzetno skup, smrtonosan i dugotrajan", kaže Alan Boswell, direktor Međunarodne krizne grupe Afričkog roga,        Foto: AFP

Trenutni sukob između regularne sudanske vojske i moćne paravojne snage nakon dugotrajnog žestokog sukoba doveo je do smrti gotovo 100 civila, a više stotina je ranjeno.

Tenzije između zapovjednika oružanih snaga, generala Abdela Fataha al-Burhana, i šefa paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF), generala Mohammeda Hamdana Dagala, pretvorile su se u subotu u veliku bitku za kontrolu nad zemljom bogatom resursima od više od 46 miliona ljudi.

Njihova borba za vlast buknula je u nasilje, kako u glavnom gradu Kartumu, tako i u drugim gradovima širom Sudana, uz zaglušujuće eksplozije, zračne napade, artiljerijsku vatru i intenzivnu pucnjavu u gusto naseljenim kvartovima.

Obojica, od kojih svaki ima desetine hiljada vojnika raspoređenih samo u glavnom gradu Kartumu, obećali su da neće pregovarati niti prekinuti vatru, uprkos sve većem globalnom diplomatskom pritisku.

Sukob je rezultat borbe za vlast između dva suparnička generala koji su orkestrirali državni udar u oktobru 2021. i preuzeli vlast.

Zapovjednik vojske Burhan i Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemeti, optuživali su jedan drugog da su započeli borbu, a obojica su tvrdila da kontrolišu ključne lokacije.

Evo šta do sada znamo o sukobu:

Kako se rivalstvo pretvorilo u sukob?

U oktobru 2021, Burhan i Dagalo zajedno su orkestrirali državni udar, zaustavivši krhku tranziciju na civilnu vlast koja je započeta nakon svrgavanja Omara al-Bashira 2019. godine.

Oružane snage i RSF potpisali su preliminarni sporazum u decembru, ali je konačan dogovor bilo teško postići zbog tenzija između dvije strane.

Ključni spor bio je oko toga kako će RSF biti integrisan u vojsku i ko će imati konačnu kontrolu nad borcima i oružjem.

Burhan, vojnik karijerist iz sjevernog Sudana, koji je napredovao u činovima pod trodecenijskom vlašću sada zatvorenog Bashira, preuzeo je najviši položaj.

Dagalo, iz arapskog stočarskog naroda Rizeigat iz Darfura koji čuva deve, preuzeo je odgovornost kao njegov broj dva.

Ali to je uvijek bio samo "brak iz interesa", prema nezavisnom istraživaču i političkom analitičaru Hamidu Khalafallahu.

Razdor između dvojice generala produbio se kad je Hemeti puč nazvao "greškom" koja nije uspjela donijeti promjene i osnažiti ostatke Bashirova režima.

Za Alana Boswella, direktora Međunarodne krizne grupe Afričkog roga, Dagalo je u sporazumu vidio priliku da postane "autonomniji od vojske" i ostvari "veoma velike političke ambicije".

Međutim, ova promjena vlasti pojačala je napetosti između Burhana i Hemetija i završila oružanim sukobom, a ne žučnom raspravom za stolom, kaže Kholood Khair, osnivač savjetodavnog trusta mozgova Confluence Advisory sa sjedištem u Kartumu.

Šta je RSF?

RSF su 2013. godine stvorili borci Janjaweeda koji su optuženi da su počinili ratne zločine protiv nearapskih etničkih manjina u zapadnoj regiji Darfur deceniju ranije.

Teško naoružana milicija bila je raspoređena uz regularne sudanske snage u građanskom ratu u Jemenu 2015. godine kao dio koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, što je pomoglo u jačanju Dagalovog profila u inostranstvu.

Prema riječima stručnjaka, te snage su također bile uključene u sukob u susjednoj Libiji. RSF je optužen za još zločina, posebno u sklopu sigurnosne akcije nakon svrgavanja Bashira, kada je nasilno raspršivanje akcije u Kartumu u junu 2019. ubilo najmanje 128 ljudi.

“RSF je nastavio jačati od 2019. godine”, dodaje Boswell.

Strani akteri i resursi u igri

Tokom vladavine Omara al-Bashira, Rusija je bila dominantna sila u Sudanu, s dogovorom o izgradnji pomorske baze na obali Crvenog mora zemlje.

Nakon Bashirovog svrgavanja, SAD i evropske nacije počele su da se takmiče s Rusijom za utjecaj u Sudanu, koji je bogat prirodnim resursima, uključujući zlato, ali je zaglibljen u građanske sukobe i vojne udare.

Ruska plaćenička grupa Wagner također je prodrla u zemlju. Sudanska vojska i RSF imaju bliske veze sa Saudijskom Arabijom i UAE i borili su se zajedno s koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija u građanskom ratu u Jemenu.

Vojska kontroliše većinu ekonomije zemlje, dok RSF upravlja velikim područjima rudnika zlata, ključnim izvorom prihoda.

Egipat također ima duboke veze sa sudanskom vojskom, s tim da dvije vojske redovno vode ratne igre. Analitičari sugeriraju da Dagalo pokušava umanjiti reputaciju svojih paravojnih snaga, koje su počele kao brutalne milicije umiješane u zločine u sukobu u Darfuru.

Šta dalje?

Prema mišljenju stručnjaka, sukob dvojice generala je egzistencijalna borba za moć dvije strane, a obojica sukob vide kao igru s nultim rezultatom.

Što se duže bore na gradskim ulicama, to je veći broj civila, a bilo kojem od generala bit će teže vladati nad olupinama.

"Obje strane su dovoljno jake da će svaki rat između njih biti izuzetno skup, smrtonosan i dugotrajan", kaže Boswell, dodajući da će se čak i uz djelomičnu pobjedu bilo koje strane u Kartumu, "rat nastaviti na drugim mjestima u zemlji", podijelivši Sudan na uporišta.

TRT Balkan