Napadi izraelskih doseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali učestali su od 7. oktobra.        Foto: AFP

Njemačka je u ponedjeljak osudila nasilje izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali i pozvala Vladu Izraela da preduzme mjere za zaštitu Palestinaca od nasilnih napada.

Na konferenciji za novinare u Berlinu, portparol Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer, rekao je da Njemačka podržava pravo Izraela na samoodbranu od palestinske grupe Hamas, ali bi se Vlada u Tel Avivu također trebala suprotstaviti nasilju ekstremističkih doseljenika.

"Jasno osuđujemo napade i nasilje doseljenika nad palestinskim zajednicama", rekao je Fischer, dodajući da su ovi napadi na okupiranim teritorijama odnijeli mnogo života posljednjih sedmica:

"Pozivamo Izrael da zaštiti Palestince od djela ekstremističkih doseljenika i osigura da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde."

Napadi izraelskih doseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali učestali su od 7. oktobra.

Doseljenici su od tada pokrenuli 280 napada na palestinske civile, u kojim je, prema palestinskim izvorima, ubijeno najmanje sedam osoba.

Metode koje su ekstremistički doseljenici koristili u ovim napadima varirale su od ispaljivanja bojeve municije do premlaćivanja, kamenovanja vozila i napada na kuće, porodice i farme.

TRT Balkan / agencije