"Nuklearno oružje pripada Sjedinjenim Državama, ali planiranje, razmjena informacija, vježbe i obuka trebaju zajednički provoditi Južna Koreja i Sjedinjene Države", rekao je Yoon u intervjuu za novine Chosun Ilbo.          Foto: Reuters

Južna Koreja i Sjedinjene Države raspravljaju o mogućim zajedničkim vježbama uz korištenje američkih nuklearnih sredstava, rekao je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, dok je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un označio Jug svojim "nedvojbenim neprijateljem".

Yoonovi komentari, u novinskom intervjuu objavljenom u ponedjeljak, dolaze nakon što je pozvao na "pripreme za rat" s "neodoljivim" sposobnostima, nakon godine obilježene rekordnim brojem raketnih testiranja Sjeverne Koreje i upadom sjevernokorejskih dronova u Južnu prošli tjedan.

"Nuklearno oružje pripada Sjedinjenim Državama, ali planiranje, razmjena informacija, vježbe i obuka trebaju zajednički provoditi Južna Koreja i Sjedinjene Države", rekao je Yoon u intervjuu za novine Chosun Ilbo.

Na sastanku vladajuće Radničke stranke prošlog tjedna, Kim je rekao da je Južna Koreja sada postala "nedvojbeni neprijatelj" Sjevera i iznio nove vojne ciljeve, nagovještavajući još jednu godinu intenzivnih testiranja oružja i napetosti.

Međukorejske veze dugo su bile izazovne, ali su još više poremećene otkako je Yoon preuzeo dužnost u svibnju, obećavajući čvršći stav prema Sjeveru.


TRT Balkan