Trudeau je priznao pokušaje Kine da se umiješa u kanadski politički sistem, ali se opirao javnoj istrazi, ističući da napori Pekinga nisu utjecali na izbore.     Foto: TRT World

Početkom 2016. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Justin Trudeau prvi put izabran za premijera Kanade, dvojica kineskih biznismena s navodnim vezama s Partijom kineske zajednice (CCP) dala su “donaciju“ vrijednu milion dolara fondaciji nazvanoj po njegovom ocu, bivšem premijeru Pierreu Elliottu Trudeau.

Donacija trenutno proganja Trudeauovu vladu jer su nedavni medijski izvještaji pokazali da se partija CCP miješala na kanadskim izborima 2019. godine, a zatim ponovo u federalne izbore 2021. kako bi osigurala ponovni izbor Trudeaua i njegove Liberalne stranke, koja se smatra mekšom prema Pekingu od konkurentske Konzervativne stranke.

Dok opozicione stranke pojačavaju svoje zahtjeve za odgovorima, Trudeauova vlada se suočava sa sve većim pritiskom da riješi navodnu umiješanost Kine.

Čak su i zastupnici Nove demokratske stranke, koji podržavaju Trudeauovu manjinsku vladu, podržali prijedlog da se temeljno istraži utjecaj Kine u zemlji.

“Želimo da znamo šta je konkretno kineska autoritarna vlada uradila i je li bilo političkih stranaka svjesnih tih utjecaja ili ne“, rekao je lider Konzervativne stranke Pierre Poilievre novinarima u glavnom gradu Ottawi.

Trudeau je priznao pokušaje Kine da se umiješa u kanadski politički sistem, ali se opirao javnoj istrazi, ističući da napori Pekinga nisu utjecali na izbore.

S druge strane, kineska ambasada u Ottawi odbacila je bilo kakvu umiješanost u unutrašnju politiku Kanade.

Glavni dokaz

Obavještajni službenici su navodno prošle godine obavijestili Trudeaua i neke članove kabineta da Kina provodi širok spektar kampanja, uključujući finansiranje najmanje 11 kandidata da se kandiduju za savezne izbore koji su održani 2019. godine.

Kanadska sigurnosno-obavještajna služba (CSIS) je u svom izvještaju objasnila da Peking plaća preko posrednika kandidatima povezanim s Komunističkom partijom Kine (CCP), postavlja agente u ured premijera kako bi utjecali na politiku vlade, radi na korumpiranim zvaničnicima kako bi stekli kontrolu nad administracijom i vodi agresivne kampanje ne bi li sabotirali sve kanadske političare koji su protiv Kine.

Kanadska vlada je u srijedu objavila izvještaj o procjeni izbora 2021. čiji je autor Morris Rosenberg, predsjednik i izvršni direktor Trudeau fondacije, u kojem je zaključeno da nema dokaza da je Kina ulagala novac u izbore.

“Kanada nije otkrila strane utjecaje koji bi ugrozili mogućnost Kanade da ima slobodne i poštene izbore“, navodi se u izvještaju.

S druge strane, konzervativci krive Rosenberga za prikrivanje utjecaja Kine u politici i umiješanost u kontroverznu “donaciju utjecajnog zvaničnika CCP-a Bina Zhanga u iznosu 200.000 dolara“.

Opozicija također optužuje Zhanga da je umiješan u “skandal gotovina za pristup milijardera“ Justina Trudeaua iz 2016.

Prema izveštaju, CSIS je izvijestio premijera o liberalnom političaru Hanu Dongu.

U izvještaju, pozivajući se na izvore koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, navodi se da je obavještajna služba identifikovala Donga kao “pametnog saradnika u kineskim mrežama za miješanje u izbore“.

Trudeau je ove sedmice branio Donga, Kanađanina kineskih korijena, kao “patriotu“.

Rastuće tenzije

Tenzije između Ottawe i Pekinga su u porastu u posljednjih nekoliko godina zbog recipročno suprotstavljenih političkih poteza jednih protiv drugih.

Kanadske kritike Pekinga su zbog načina postupanja prema Ujgurima u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang i njene nepoštene trgovinske prakse prema Ottawi.

Posebno 2018. godine, šef kineske tehnološke kompanije Huawei Meng Wanzhou optužen je za “prevaru više međunarodnih institucija” i uhapšen je u Kanadi. Kina je uzvratila hapšenjem dvojice kanadskih državljana optuživši ih za špijunažu. Saga je završena razmjenom zatvorenika.

Kanada je 2019. otpustila nekoliko istraživača, na čelu sa Xiangguom Qiuom, koji rade u Nacionalnoj mikrobiološkoj laboratoriji (NML), zbog potencijalnog „kršenja politike“. Kanadske vlasti su također uhapsile i Yueshenga Wanga prošle godine, radnika Hydro-Quebeca, zbog navodnog ilegalnog rada za kineske institucije u to vrijeme.

Kanada je zabranila kinesku aplikaciju TikTok na službenim telefonima zbog, kako je navedeno, sigurnosnih rizika i mogućeg curenja podataka, što je Kina osudila.

TRT Balkan