Je li korupcija prisutna širom EU?      Foto: Reuters

Korupcijski skandal trenutno potresa Evropsku uniju. Grčka političarka Eva Kaili, dojučerašnja potpredsjednica Evropskog parlamenta, zajedno s još tri osobe našla se usred korupcijskog skandala u slučaju vezanom za Katar. Sumnje istražitelja odnose se na velike svote novca koje je navodno platila zemlja domaćin Svjetskog prvenstva 2022. kako bi utjecala na evropsku politiku.

Za većinu građana Evrope činjenica da se korupcija pojavljuje u evropskim institucijama ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje. Prošlog proljeća, prema Statisti, u prosjeku je 68 posto ispitanika u anketi širom EU reklo da je korupcija raširena u njihovoj zemlji.

Na vrhu liste je Grčka, zemlja iz koje dolazi Kaili, u kojoj 98 posto građana vjeruje da u zemlji vlada korupcija. Mađarska je druga na listi, s 91 posto ispitanika koji smatraju da je u njihovoj zemlji raširena korupcija.

Španija i Italija dijele treće mjesto, s 89 posto ispitanika koji smatraju da je u zemlji rasprostranjena korupcija.

Francuska je peta na listi, u kojoj je 69 posto ispitanika potvrdno odgovorilo na pitanje vjeruju li da je u zemlji raširena korupcija.

Istraživanje Eurobarometra provedeno je u martu/aprilu ove godine na 26.509 ispitanika širom EU.

Ilustracije radi, u Danskoj je 16 posto ispitanika odgovorilo da je u zemlji rasprostranjena korupcija, što je ovu zemlju svrstalo na samo dno ove "zloglasne" liste. Uz Finsku, Danska je jedina država članica EU u kojoj manje od jednog od pet građana vjeruje da je korupcija i dalje prisutna na nacionalnom nivou.

Borba protiv svih oblika korupcije

Komesar EU osudio je u utorak sve koji primaju mito i pozvao na borbu protiv svih oblika korupcije u svim državama članicama Unije.

Mora postojati nulta tolerancija na korupciju. Korupcija je zločin koji potkopava našu demokratiju, ekonomiju i društvo”, rekla je Ylva Johansson, komesarka za unutrašnje poslove, u govoru u Evropskom parlamentu.

„Prošli petak je bio Međunarodni dan borbe protiv korupcije. "Na današnji dan belgijske su vlasti izvršile nekoliko pretresa na adresama u Briselu", rekla je ona jučer.

“Izvršeno je 20 pretresa zbog sumnje u umiješanost u organizirani kriminal, korupciju i pranje novca. “Pritužba je podnesena protiv četiri osobe, uključujući bivšu zastupnicu i potpredsjednicu Evropskog parlamenta”, dodala je, misleći na Evu Kaili, kojoj je Parlament u utorak odlučio prekinuti mandat.

Istražni organi su oduzeli i kompjutere, pametne telefone i više od pola miliona eura u gotovini.

"Sram Vas bilo"

"Optužbe su izuzetno ozbiljne", rekla je Johansson. “Istraga je još u toku, postoji pretpostavka nevinosti. Ali za svakoga ko primi mito kažem: ‘Sram Vas bilo’. Sram Vas bilo što ste narušili povjerenje naroda Evrope koji od vas očekuju da se borite za njihove, a ne svoje interese", rekla je ona.

Jedini način da se povrati ovo povjerenje je puna podrška istrazi i privođenje krivaca pravdi, zaključila je.

Johansson je rekla da će sljedeće godine predložiti novi zakon kako bi se riješili razlika u nacionalnim zakonima koji ometaju borbu protiv korupcije.

Kaili, jednu od 14 potpredsjednica evropskog zakonodavstva iz grčke stranke lijevog centra PASOK-KINAL, uhapsila je prošlog petka belgijska policija nakon što je njen dom pretresen zbog optužbi za korupciju, navodno povezane s Katarom.

Margaritis Schinas, potpredsjednik Evropske komisije, kažnjen je zbog svojih veza s Katarom nakon istrage o korupciji povezane s Evropskim parlamentom i rekao je da od Katara nije dobio ništa "osim fudbalskih lopti i čokolade".

Sinas, grčki član i potpredsjednik Komisije EU koji je u ime Komisije EU prisustvovao ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. u Kataru, također je rekao da su pokloni koje je dobio ispod praga Komisije EU za registraciju poklona.

Katar negira optužbe

Katar je negirao bilo kakvu povezanost s optužbama o nedoličnom ponašanju koje su potresle Evropski parlament.

“Katar kategorički odbija sve pokušaje da se poveže s optužbama za nedolično ponašanje. "Svako povezivanje katarske vlade s ovim optužbama je neosnovana i ozbiljna dezinformacija", navodi se u saopćenju misije Dohe pri EU u nedjelju.

Navedeno je i da zaljevska država "djeluje kroz angažman od institucija do institucija i djeluje u potpunosti u skladu s međunarodnim zakonima i propisima".

TRT Balkan