Predviđa se da bi kolaps BSD-a mogao zadati veliki udarac bankarskom sistemu zemlje.     Foto: TRT World

Kolaps kalifornijske Banke Silikonske doline uplašio je tržišta u SAD-u i šire, izazvavši strah od globalnog finansijskog sloma.

Osim kompanije BSD, fokusirane na tehnologiju, dvije druge važne banke, Silvergate i Signature, koje omogućavaju operacije s kriptovalutama, također su najavile kraj svog poslovanja.

Uzastopni kolapsi banaka doveli su do toga da su globalne finansijske dionice izgubile tržišnu vrijednost od 465 milijardi dolara u samo dva dana.

Nekoliko banaka i holdinga je palo za najmanje 10 posto.

Dionice evropskih banaka su također naglo pale nakon pada BSD-a.

Jedan od najvećih sektora za koji se strahuje da će biti pogođen kolapsom su „startup“ kompanije.

Investitori kažu da bi se „startupovi“ mogli suočiti s problemima u pristupu fondovima i kreditnim linijama za plaćanje svojih zaposlenika, što bi moglo dovesti do „stezanja kaiša“.

Izuzetnim potezom, američka vlada je uskočila kako bi zaustavila krvarenje na finansijskim tržištima, zaštitila male kompanije i osigurala štediše obećavši da će dobiti nazad svaki novčić na svojim bankovnim računima.

Ali nije uspjela spriječiti gomile da satima čekaju ispred filijala BSD-a širom SAD-a da povuku svoj novac, uprkos najavi da će državno osiguranje pokriti račune do 250.000 dolara.

Sve je počelo 8. marta kada je BSD objavio da treba prikupiti blizu 2,5 milijardi dolara da bi podržao svoj bilans stanja, koji je bio manji od kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Kako se vijest širila, klijenti banke počeli su povlačiti svoje depozite, blizu 42 milijarde dolara, što je dovelo do katastrofalnog sloma.

Banka za „startup“ kompanije

Kolaps BSD-a, 16. najveće banke u SAD-u i istaknutog zajmodavca „startup“ kompanijama i kompanijama rizičnog kapitala, zabilježen je kao najgori u američkoj finansijskoj historiji nakon gašenja Washington Mutuala, najvećeg štedno-kreditnog udruženja u globalnoj ekonomskoj krizi 2008.

Više od 5.000 izvršnih direktora i osnivača „startup“ kompanija, uključujući kompaniju za skladištenje podataka Dropbox, potpisalo je peticiju kojom se direktno pozivaju ministar finansija Janet Yellen i drugi zvaničnici da pruže pomoć jer su upozorili da bi više od 100.000 radnih mjesta moglo biti ugroženo.

Predstavljajući 400.000 zaposlenih, zatražili su da mali poslovni ulagači u banci budu kompletirani i zatražili od regulatora da pruže podršku ulagačima.

BSD je bio ključan za „startup“ jer je omogućavao lakši pristup fondovima.

To je omogućilo kineskim „startup“ kompanijama da otvore račun koristeći samo verifikaciju broja mobilnog telefona, prema izvještaju, u kojem je osnivač „startupa“, koji je zatražio anonimnost, izjavio da su nekada imali desetine miliona američkih dolara u banci.

Novac nekoliko indijskih početnika također je zaglavljen u banci i oni traže način da ga izvuku.

BSD je također bio popularan među rizičnim kapitalistima jer je banka puštala investitore da vide i odobre kako su početnici koristili svoja sredstva, podvlači se u izvještaju.

Prema zvaničnim podacima, BSD je imao blizu 209 milijardi dolara ukupne imovine, sa 60 milijardi dolara 2020. godine, a dvije godine kasnije imao je blizu 175 milijardi dolara depozita.

Potencijalna masovna otpuštanja

Ne tako davno, većina velikih tehnoloških divova kao što su Apple, Microsoft, Meta i Google najavili su masovna otpuštanja u svojim kompanijama.

Bidenova administracija najavila je mjere predostrožnosti kako bi spriječila daljnje propuste banaka, ali ako mjere ne uspiju, drugi zaposlenici početnici mogli bi se suočiti s istom sudbinom.

Poslovni ljudi u SAD-u izražavaju zabrinutost da bi još jedan talas otpuštanja mogao dovesti do finansijske krize, budući da poslovi „u bijelim kragnama“ već doživljavaju recesiju.

Andrew Yang, preduzetnik koji se kandidovao za Bijelu kuću 2020. godine, pozvao je vladu da spriječi “hiljade masovnih otpuštanja i ugašenih kompanija koje bi stvorile izbrisanu generaciju startupova“.

Što veće, to sigurnije

Druga briga je način na koji klijenti manjih banaka reaguju na krizu. U pokušaju da spriječe još jedan pad sličan BSD-u, kompanije rizičnog kapitala mogle bi djelovati konzervativnije i možda neće povećati svoja ulaganja ili neće uopšte uložiti u takve banke.

Prema izvještaju Financial Timesa, mnoga mala preduzeća i veći ulagači već su prebacili svoja sredstva u veće banke misleći da su sigurnije, u trendu koji bi na kraju mogao dovesti do zatvaranja manjih banaka.

Znakovi ukazuju da bi kolaps BSD-a mogao zadati veliki udarac bankarskom sistemu zemlje, jer američke banke već imaju 620 milijardi dolara nerealizovanih gubitaka.

TRT Balkan