Pooštrene kazne imaju za cilj jasno pokazati da je internetsko nasilje kazneno djelo.     Foto: Reuters

Pravila, koja su stupila na snagu danas a koja su pooštrena nakon samoubistva reality zvijezde nakon zlobnih poruka koje je dobila putem interneta.

Profesionalna hrvačica Hana Kimura, 22-godišnja glumica hit Netflixove serije "Terrace House" izvršila je samoubistvo 2020. godine, nakon niza zlobnih poruka koje je dobila putem interneta

Revidirani zakon slijedi kampanju njezine majke i nameće novčane kazne do 2.160 eura (300.000 jena) ili godinu dana zatvora, što je povećanje u odnosu na prijašnje kazne do 72 eura (10.000 jena) u novčanoj kazni ili 30 dana pritvora.

Pooštrene kazne imaju za cilj jasno pokazati da je internetsko nasilje kazneno djelo, rekao je japanski ministar pravosuđa Yoshihisa Furukawa.

"Vjerujemo da je za nas važno raditi na iskorjenjivanju uvreda koje ponekad mogu gurnuti ljude u smrt", rekao je ministar na press konferenciji, piše AFP.

Iako je pitanje internetskog zlostavljanja pokrenuto u Japanu prije Kimurine smrti, samoubistvo ove hrvačice potaknulo je domaće i međunarodno preispitivanje i izvršilo pritisak na zakonodavce da poduzmu nešto.



FENA