Tokio će pustiti oko 1,25 miliona tona prečišćene vode u more u sklopu pokušaja da se razgradi elektrana uništena smrtonosnim cunamijem 2011. godine.      Foto: Reuters Archive

Japan je u ponedjeljak saopštio da je zemlja spremna ispustiti prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima u more krajem avgusta ili početkom septembra, uprkos protivljenju lokalnih ribara i nekih država.

Vlada Japana razmatra finaliziranje datuma početka puštanja vode nakon povratka japanskog premijera Fumiko Kishida 20. augusta sa trilateralnog samita sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Južnom Korejom u Camp Davidu, objavio je ”Kyodo News”.

Plan ispuštanja vode, objavljen u aprilu 2021. godine, naišao je na značajne kritike Kine, Južne Koreje, Sjeverne Koreje i Tajvana, zajedno s međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene narode.

Tokio će pustiti oko 1,25 miliona tona prečišćene vode u more u sklopu pokušaja da se razgradi elektrana uništena smrtonosnim cunamijem 2011. godine.

Trenutno se 1,32 miliona tona kontaminirane vode nalazi u skladištu na lokaciji uništene elektrane na sjeveroistoku Japana.

TRT Balkan / agencije