Japan je u aprilu 2021. godine objavio da planira ispustiti nuklearni otpad u more u naredne dvije godine, što je izazvalo velike kritike obližnjih zemalja.    Foto: Reuters

Državni televizijski servis Japana NHK javlja da je plan odobren na prijedlog operatera elektrane TEPCO, a uz saglasnost Vlade Japana.

Nekoliko zemalja je izrazilo zabrinutost da će se tretirana voda pokazati opasnom za morski život.

Japan je u aprilu 2021. godine objavio da planira ispustiti nuklearni otpad u more u naredne dvije godine, što je izazvalo velike kritike obližnje Kine, Južne Koreje, Sjeverne Koreje i Tajvana, kao i međunarodnih organizacija, uključujući i Ujedinjene nacije.

S druge strane, SAD je podržao prijedlog Japana, koji je uslijedio nakon godina pregovora o tome kako se riješiti više od milion tona vode nakupljene u nuklearnom kompleksu Fukushima od razornog zemljotresa i cunamija iz 2011. godine.

“Izuzetno je neodgovorno da Japan ignoriše zabrinutost mnogih strana u odluci o puštanju kontaminirane vode, čemu se Kina protivi“, rekao je danas glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Kina poziva Japan da odloži ovu vodu na naučno opravdan, transparentan i siguran način.
Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) također je posjetio Japan početkom ove godine kako bi razgovarao o planu za odlaganje tretiranog nuklearnog otpada u more.

Operater nuklearne elektrane TEPCO započeo je prošlog decembra radove na izgradnji podmorskog tunela za protok tretirane vode u more.

Japanska vlada radi na tome da razblaži vodu tako da nivo tricija padne ispod nacionalnih propisa. Ako sve bude po planu, Japan će sljedećeg proljeća početi puštati tu vodu u more.

TRT Balkan / agencije