Japan je u ratu izgubio oko 2,3 miliona vojnika i 800.000 civila.     Foto: AA

Japan je u ponedjeljak obilježio 77. godišnjicu kapitulacije u Drugom svjetskom ratu, a car te zemlje Naruhito izrazio je duboko kajanje zbog japanske ratne prošlosti.

"Razmišljajući o našoj prošlosti i imajući na umu osjećaje dubokog kajanja, iskreno se nadam da se ratna razaranja nikada više neće ponoviti", rekao je Naruhito na službenoj ceremoniji u Tokiju.

On je rođen nakon završetka rata 1945. godine kada je Japan objavio bezuslovnu predaju.

Japan je u ratu izgubio oko 2,3 miliona vojnika i 800.000 civila.

Ceremoniji je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kishida koji je obećao je da će Tokio "udružiti snage s međunarodnom zajednicom i uložiti sve napore u rješavanju raznih problema s kojima se svijet suočava".

Kishida je izbjegavao spominjanje japanske ratne agresije u Aziji, nastavljajući tradiciju koju su postavili njegovi prethodnici Yoshihide Suga i Shinzo Abe.

Ministar za ekonomsku bezbjednost Sanae Takaichi i ministar obnove Kenya Akiba posjetili su svetište Yasukuni. Ovo je bila treća godina da su japanski zvaničnici posjetili svetište, u kojem se odaje počast za više od 2,4 miliona mrtvih u ratu, uključujući osuđene ratne zločince.

Zbog toga je reagovala Kina, navodeći da to "pokazuje pogrešan stav japanske vlade prema istorijskim pitanjima". Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je izdalo demarš Japanu.

"Pozivamo japansku stranu da prihvati i duboko promisli o svojoj istoriji agresije, pravilno postupa s relevantnim pitanjima s osjećajem odgovornosti i konkretnim akcijama pridobije povjerenje svojih azijskih susjeda i šire međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije