Operater elektrane Tokyo Electric Power (Tepco) saopćio je da je puštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu.     Foto: Reuters

Odobreno prije dvije godine od strane japanske vlade i dobiviši zeleno svjetlo od strane UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela prošlog mjeseca, ispuštanje je ključni korak u zastrašujuće dugom i teškom procesu razgradnje postrojenja Fukushima Daiichi, uključujući uklanjanje rastopljenog goriva nakon što ga je uništio cunami.

Operater elektrane Tokyo Electric Power (Tepco) saopćio je da je puštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu i nije utvrdio nikakve abnormalnosti s pumpom za morsku vodu ili okolnim objektima.

Međutim, Kina je u četvrtak ponovila svoje čvrsto protivljenje planu i rekla da japanska vlada nije dokazala legitimnost ispuštanja vode.

"Japanska strana ne bi trebala nanositi sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, pa čak i ljudima svijeta iz vlastitih sebičnih interesa", navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kina je saopćila da će također poduzeti mjere za zaštitu morskog okoliša i javnog zdravlja, te da će pojačati praćenje nivoa radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja.

Tokio je zauzvrat kritizirao Kinu zbog širenja "naučno neutemeljenih tvrdnji".

FENA