Japan i Francuska započeli prvu zajedničku vježbu borbenih aviona

Japan i Francuska započeli prvu zajedničku vježbu borbenih aviona

U vježbi iznad jugozapadnog Japana učestvuju francuski borbeni avioni Rafale i japanski F-15 i F-2.
Do vježbe, koja će trajati do subote, došlo je nakon izvještaja da se Francuska protivi ideji da NATO otvori svoju kancelariju u Tokiju.     Foto: AA

Japan i Francuska započeli su u četvrtak prvu zajedničku vježbu borbenih aviona.

"Pariz je poslao dva lovca Rafale iz francuskih vazdušnih i svemirskih snaga, a tri borbena aviona F-15 i F-2 iz Japanskih snaga samoodbrane (JASDF) učestvuju u zajedničkoj vježbi iznad jugozapadnog Japana", saopšteno je iz JASDF-a.

Do vježbe, koja će trajati do subote, došlo je nakon izvještaja da se Francuska protivi ideji da NATO otvori svoju kancelariju u Tokiju.

U srijedu su francuski borbeni avioni stigli do vazdušne baze Nyutabaru u provinciji Miyazaki.

Vazdušne snage Japana od prošle godine održavaju zajedničke vojne vježbe s Njemačkom i Indijom, dok su za avgust najavljene vježbe sa Italijom i Australijom.

Prošlog mjeseca pojavile su se informacije da je francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio svoje prigovore na planove NATO-a da uspostavi kancelariju u Japanu, koja bi bila prva te vrste u Aziji, navodeći da će to biti velika greška.

U januaru su japanski premijer Fumio Kishida i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postigli sporazum o unapređenju partnerstva.

Naveli su da su ruski rat protiv Ukrajine i vojna saradnja Rusije sa Kinom stvorili najsloženije bezbjednosno okruženje od kraja Drugog svjetskog rata.

TRT Balkan / agencije