Diplomirala je na Univerzitetu Waikato na Odsjeku komunikologije u politici i odnosa s javnošću.     Foto: Reuters

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern najavila je u četvrtak svoju ostavku.

Zadržavajući suze dok je davala izjavu, 42-godišnja političarka je rekla da joj nije ostalo gotovo ništa "u rezervoaru" i da je vrijeme da se povuče nakon izazovnih godina na vlasti.

Rani život i početak u politici

Premijerka Ardern rođena je u Hamiltonu na Novom Zelandu, bila je druga od dvije kćeri rođene u mormonskoj porodici.

Ardern je svoje prve godine provela u Murupari, malom gradu najpoznatijem kao centar aktivnosti maorskih bandi, gdje ju je inspirisalo vidjeti "djecu bez cipela na nogama ili bez bilo čega za jelo", da na kraju uđe u politiku.

Njen otac je bio službenik za provođenje zakona kada je kasnije (2014. godine) postao visoki komesar vlade Novog Zelanda na ostrvu Niue.

Preselio je svoju porodicu u Morrinsville, gdje je Jacinda pohađala osnovnu i srednju školu. Upisala se na Univerzitet 1999. godine.

Diplomirala je na Univerzitetu Waikato na Odsjeku komunikologije u politici i odnosa s javnošću.

Dok je studirala, premijerka se s 18 godina pridružila Laburističkoj stranci Novog Zelanda, prenosi Vijeće žena svjetskih lidera, prema Britannici.

Jacinda Ardern je postala najmlađa žena na čelu vlade na svijetu kada je izabrana za premijerku 2017. godine, s 37 godina.

Ali Ardern ima i onu vrlo rijetku poziciju, kao zaposlena majka koja vodi državu. Godinu kasnije postala je druga izabrana svjetska liderka koja je ikad rodila dok je bila na vlasti, nakon Pakistanke Benazir Bhutto 1990. godine.

Privatni život ili politički pritisak?

Njena odluka nije nastala isključivo kao posljedica odsustva iz privatnog života, već i kao pritisak koji je zadesio novozelandsku vladu, pogotovo tokom COVID-19 krize.

Ona je vodila Novi Zeland kroz pandemiju COVID-19 i krizu koja je uslijedila, pucnjave u džamiji u Christchurchu i erupciju vulkana na Bijelom ostrvu.

"Ovi događaji... bili su opterećujući zbog svoje težine i kontinuiteta. Nikada zapravo nije postojao trenutak u kojem smo se osjećali kao da samo vladamo", dodala je Ardern.

Uvijek se vodila srcem

Uprkos njenoj visokoj poziciji na globalnom nivou, Jacindina popularnost je oslabila u njenoj zemlji, povrijeđena rastućim troškovima života, rastućim kriminalom i zabrinutošću za društvena pitanja.

Bivša premijerka Helen Klark rekla je da je Ardern uradila "izvrstan posao" u vođenju Novog Zelanda kroz velike krize, prenosi BBC.

Ispunila je ključnu socijalnu i ekonomsku agendu i pozicionirala naciju kao državu koja se "zalaže za saradnju i pristojne vrijednosti".

Glasanje Laburističke stranke za novog lidera održat će se u nedjelju, 22. januara, a novi lider stranke će biti premijer do narednih općih izbora planiranih za 14. oktobar.

TRT Balkan