“Ja sam musliman i ne mogu spaljivati ​​svete i vjerske knjige”, rekao je.      Foto: Reuters

Ahmet Allus, švedski aktivist sirijskog porijekla koji je dobio dopuštenje švedske policije da spali Toru i Bibliju ispred izraelske ambasade u Štokholmu u subotu, odlučio je da neće oskrnaviti svete knjige kao odgovor na provokacije spaljivanja primjerka svetog Kur'ana.

“Ja sam musliman i ne mogu spaljivati ​​svete i vjerske knjige”, rekao je.

Objasnio je da mu je namjera zapravo bila osuditi one koji spaljuju svete knjige poput Kur'ana u nordijskoj zemlji.

Osvrćući se na provokacije spaljivanja primjerka Kur'ana pod policijskom zaštitom u Švedskoj, Allus je rekao da "postoji razlika između slobode izražavanja i vrijeđanja etničkih grupa. Spaljivanje Kur'ana i drugih vjerskih knjiga treba smatrati zločinom iz mržnje".

"Želim pokazati da se moramo poštovati, živimo u istom društvu. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kur'an, ovdje će biti rata. Ono što sam htio pokazati je da to nije uredu učiniti", dodao je.

Prošlog mjeseca ekstremist je pod policijskom zaštitom spalio primjerak Kur'ana ispred štokholmske džamije u Švedskoj, što je izazvalo široku osudu iz cijelog islamskog svijeta, uključujući Turkiye, Jordan, Palestinu, Saudijsku Arabiju, Maroko, Irak, Iran, Pakistan, Senegal, Maroko i Mauritaniju.

TRT Balkan / agencije