Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze.         Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je rekao da Izrael neće pristati na prekid vatre u Gazi, gdje traje brutalno bombardovanje već tri sedmice.

Također je citirao Bibliju uz riječi da je "ovo vrijeme za rat".

"Dame i gospodo, Biblija kaže da 'postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat'. Ovo je vrijeme za rat. Rat za našu zajedničku budućnost", rekao je Netanyahu na engleskom tokom konferencije za novinare za strane medije.

Istakao je da Izrael neće pristati na "prestanak neprijateljstava sa Hamasom nakon užasnog napada" 7. oktobra, kao što to nisu učinile ni Sjedinjene Američke Države (SAD) nakon bombardovanja Pearl Harbora ili nakon napada 11. septembra.

Netanyahu je ranije pozvao na teoriju o Amaličanima, plemenu spomenutom u Tori, kako bi opravdao svoje okrutne postupke u opkoljenoj palestinskoj enklavi Gazi.

Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim vazdušnim napadima od iznenadne ofanzive palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Više od 1.538 Izraelaca je ubijeno u napadima Hamasa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo je u ponedjeljak da je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze poginulo 8.306 Palestinaca. Među poginulima je 3.457 djece i 2.136 žena, dok je više od 21.048 ljudi povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije