Glavna špijunska agencija u Seoulu NIS otkriva da je više od polovine od procijenjenih 1,2 milijarde dolara ukradene imovine od 2017. oduzeto ove godine, a 78 miliona dolara došlo je iz Južne Koreje.     Foto: Getty images

Sjevernokorejski hakeri ukrali su širom svijeta blizu 1,5 biliona wona (1,2 milijarde dolara) u kriptovalutama i drugoj virtuelnoj imovini u posljednjih pet godina, od čega više od polovine samo ove godine, prema južnokorejskoj špijunskoj agenciji.

Glavna špijunska agencija Južne Koreje, Nacionalna obavještajna služba, otkrila je u četvrtak da se procjenjuje kako su sjevernokorejski hakeri koje sponzorira država od 2017. godine ukrali 1,5 biliona wona (1,2 milijarde dolara) virtuelne imovine širom svijeta, uključujući blizu 800 milijardi wona (626 miliona dolara) samo ove godine.

Dodaje se da je više od 100 milijardi wona (78 miliona dolara) od ukupnog iznosa došlo iz Južne Koreje.

NIS je također upozorio da se očekuje kako će sjevernokorejski hakeri sljedeće godine izvesti više kibernetičkih napada kako bi ukrali napredne južnokorejske tehnologije i povjerljive informacije o južnokorejskoj vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti.

Stručnjaci i zvaničnici su rekli da se Sjeverna Koreja okrenula hakiranju kriptovaluta i drugim nezakonitim kibernetičkim aktivnostima kao izvoru prijeko potrebne strane valute za podršku svojoj krhkoj ekonomiji i finansiranje nuklearnog programa nakon oštrih sankcija UN-a i pandemije COVID-19.

NIS je napomenuo da se kapacitet Pjongjanga za krađu digitalne imovine sada smatra jednim od najboljih u svijetu zbog fokusa zemlje na kibernetički kriminal otkako su ekonomske sankcije UN-a pooštrene 2017. godine kao odgovor na njegove nuklearne i raketne testove.

Sankcije UN-a uvedene 2016-17. zabranjuju ključni sjevernokorejski izvoz poput uglja, tekstila i morskih plodova.

To je također navelo države članice da vrate sjevernokorejske radnike u inostranstvo. Njena ekonomija je pretrpjela daljnje zastoje nakon što je nametnula neka od najrigoroznijih ograničenja na svijetu protiv pandemije.

Ranije ovog mjeseca, visoke diplomate iz Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana usaglasile su se povećati napore na suzbijanju ilegalnih sjevernokorejskih kibernetičkih aktivnosti.

U februaru je panel stručnjaka UN-a rekao da Sjeverna Koreja nastavlja krasti stotine miliona dolara od finansijskih institucija i firmi i berzi za kriptovalute.

Uprkos svojim ekonomskim poteškoćama, Sjeverna Koreja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testiranja u, kako neki stručnjaci kažu, pokušaju modernizacije svog arsenala i jačanja utjecaja u budućim pregovorima sa svojim suparnicima kako bi se izborila za ublažavanje sankcija i druge ustupke.

TRT World