Najviši menadžeri Frontexa počinili su "ozbiljno nedolično ponašanje i druge nepravilnosti" u prikrivanju incidenata potiskivanja, navodi se u izvještaju.     Foto AA archive

Granična agencija Evropske unije prikriva ilegalno potiskivanje izbjeglica i migranata od grčke obalske straže u turske teritorijalne vode, objavio je izvještaj Ureda za borbu protiv prevara.

Prema izvještaju OLAF-a, Evropskog ureda za borbu protiv prevara, koji su u četvrtak objavile njemačke internet-stranice koja zagovaraju slobodu informacija FragDenStaat, Der Spiegel i Lighthouse Reports, Frontex je skrivao slučajeve mogućih kršenja ljudskih prava od svojih službenika za osnovna prava, obustavljao zračni nadzor kako bi se izbjeglo snimanje nezakonitih aktivnosti, sufinansirao grčke jedinice koje su vršile odbijanje i dovođenje vlasti odgovornih za nadzor nad agencijom.

Najviši menadžeri Frontexa počinili su "ozbiljno nedolično ponašanje i druge nepravilnosti" u prikrivanju incidenata potiskivanja, ne istražujući ih ili pravilno postupajući s njima, navodi se u izvještaju, ali su imena redigovana.

"Na taj način su ometali kapacitet Frontexa da u potpunosti poštuje svoje odgovornosti, odnosno osigurava zaštitu i promociju osnovnih prava", navodi se u izvještaju.

Avion Frontexa odletio dok Grčka ugrožava brod

Izvještaj se čuvao kao povjerljiv osam mjeseci sve dok nije procurio u njemačke medije, naveo je FragDenStaat.

Grčki zvaničnici tvrde da nisu pročitali izvještaj, a evropski komesar Margaritis Schinas iz Grčke, čiji portfelj uključuje migracije, odbio je komentirati da li je i sam bio obaviješten o optužbama.

Branioci ljudskih prava, međutim, pozivaju EU da službeno objavi izvještaj kako bi omogućila žrtvama potiskivanja da koriste njegove nalaze u sudskim slučajevima.

"Pitanje će u narednim godinama biti - da li će se novac poreskih obveznika i dalje koristiti za kršenje zakona na granicama EU - ili će Frontex biti primoran da se povinuje evropskim zakonima? Šengenske države, koje kontrolišu Frontex preko Upravnog odbora, očito imaju malo interesa za takvo poštovanje”, navodi se u izvještaju koji prenosi Der Spiegel.

Član Frontexa je 5. augusta 2020. izvijestio o svojoj zabrinutosti u e-poruci nakon što je Frontexov avion svjedočio kako grčke vlasti tjeraju slabašni izbjeglički čamac nazad u turske vode.

“Odbacivanje prenatrpanog krhkog broda u noći prema otvorenom moru je situacija koja može ozbiljno ugroziti živote putnika”, navodi se u mailu. "Naš avion je od stručnjaka za obalsku stražu Helenske odmah dobio instrukciju da odleti s mjesta događaja."

Zatražen raskid Frontexa

Posljednjih godina Frontex se našao na udaru kritika zbog navodnog maltretiranja izbjeglica i migranata, često ugrožavajući njihove živote.

Turkiye i globalne grupe za ljudska prava više puta su osuđivale nezakonitu praksu Grčke da potiskuje tražioce azila, navodeći da se time krše humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo ugrožavanjem života ugroženih ljudi, uključujući ženu i djecu.
Ranije ove godine, čelnik Frontexa Fabrice Leggeri podnio je ostavku usred skandala. Grčka je u januaru dodijelila Leggeriju državnu nagradu, zahvalivši mu što je pomogao zemlji da smanji stopu pristiglih migranata.

Grupe za ljudska prava također su dokumentirale druga kršenja ljudskih prava na granicama EU gdje Frontex djeluje.

"Frontex je više puta propustio da preduzme efikasne mjere kada mu se skrene pažnja na optužbe o kršenju ljudskih prava", rekla je Eva Cosse, istraživačica za zapadnu Evropu u Human Rights Watchu.

Prošle sedmice je Front-LEX, nevladina organizacija koja osporava migracijske politike EU, podnijela tužbu Sudu pravde EU u Luksemburgu tražeći hitan prekid operacija Frontexa u Grčkoj na osnovu nalaza izvještaja OLAF-a.

"Sve dok je Frontex tu, grčka vlada ima pravo da nastavi bacati migrante u vodu da se udave", rekli su za Associated Press advokati organizacije Front-LEX, Omer Shatz i Iftach Cohen.

TRT World