Izvještaj: Njemačka će kupiti 105 novih borbenih tenkova Leopard

Izvještaj: Njemačka će kupiti 105 novih borbenih tenkova Leopard

Planirana nabavka koštala bi poreske obveznike skoro 2,93 milijarde eura, navodi "Der Spiegel".
Naveli su da bi planirana nabavka koštala poreske obveznike skoro 2,93 milijarde eura (3,14 milijardi dolara), a isporuka tenkova oružanim snagama bila bi završena do 2030. godine.     Foto: Reuters

Njemačka vlada planira kupiti više od 100 borbenih tenkova Leopard, objavili su mediji u četvrtak.

Vlada je obavijestila parlamentarni odbor za budžet o svom planu za kupovinu do 105 borbenih tenkova Leopard 2 (verzija A8), piše "Der Spiegel".

Naveli su da bi planirana nabavka koštala poreske obveznike skoro 2,93 milijarde eura (3,14 milijardi dolara), a isporuka tenkova oružanim snagama bila bi završena do 2030. godine.

Nova nabavka omogućit će njemačkim oružanim snagama (Bundeswehr) da moderniziraju svoju zastarjelu tenkovsku flotu i osiguraju da njena borbena brigada u Litvaniji bude opremljena najboljim mogućim tenkovima, navodi "Der Spiegel".

Do 35 novih borbenih tenkova Leopard 2 bit će stacionirano u Litvaniji, u sklopu raspoređivanja njemačke brigade, prema izvorima odbrane.

Njemačka je odlučila masovno povećati potrošnju na odbranu nakon rata u Ukrajini i osnovala poseban fond od 100 milijardi eura (107 milijardi dolara) za kupovinu naprednih sistema naoružanja i modernizaciju svojih oružanih snaga.

Kao dio plana, vlada je već zaključila nekoliko ugovora, uključujući kupovinu američkih stelt borbenih aviona F-35, transportnih helikoptera Chinook i izraelskog odbrambenog raketnog sistema Arrow-3.

TRT Balkan / agencije