Solarna energija i vjetar i dalje dominiraju novim proizvodnim kapacitetima.     Foto: AA

Globalni kapacitet proizvodnje obnovljivih izvora energije porastao je za 9,6 posto ili 295 gigavata (GW) prošle godine, što iznosi ukupno 3.372 GW, saopćila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

"Obnovljivi izvori energije zauzeli su 83 posto svih instaliranih električnih kapaciteta prošle godine", navodi se u izvještaju IRENA-e.

U izvještaju je naglašeno da obnovljiva energija nastavlja rasti na rekordnom nivou unatoč globalnim neizvjesnostima, potvrđujući silazni trend proizvodnje električne energije na fosilna goriva.

Generalni direktor IRENA-e Francesco La Camera rekao je da nastavak rekordnog rasta pokazuje otpornost obnovljive energije usred dugotrajne energetske krize.

"Međutim, godišnji dodaci kapaciteta obnovljive energije moraju narasti tri puta u odnosu na trenutni nivo do 2030. godine ako želimo ostati na putu koji ograničava globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa", rekao je La Camera.

Izvještaj je otkrio da, budući da se očekuje porast potražnje za energijom u mnogim regijama svijeta, energetska tranzicija zahtijeva postupnu promjenu koja donosi strateški pomak izvan dekarbonizacije ponude.

Iako je hidroenergija činila najveći udio u ukupnom globalnom proizvodnom kapacitetu obnovljivih izvora energije s 1.250 GW, solarna energija i vjetar i dalje dominiraju novim proizvodnim kapacitetima.

TRT Balkan / agencije