Bundesbank očekuje pad njemačke privrede u trećem kvartalu

Bundesbank očekuje pad njemačke privrede u trećem kvartalu

Bundesbank je objavio septembarski izvještaj o nacionalnoj ekonomiji.
"Očekuje se da će njemačka ekonomska proizvodnja blago pasti u trećem kvartalu 2023. godine", navodi se u izvještaju.    Foto: AA

Centralna banka Njemačke (Bundesbank) saopštila je da se očekuje pad njemačke privrede u trećem kvartalu zbog slabe industrije i spore privatne potrošnje.

Bundesbank je objavio septembarski izvještaj o nacionalnoj ekonomiji.

U izvještaju se navodi da najnoviji ekonomski podaci kratkoročno ne ulijevaju mnogo nade njemačkoj ekonomiji te da u ljetnom kvartalu (juli - septembar) nije zabilježen oporavak privrede.

"Uprkos blagom usporavanju rasta cijena, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, domaćinstva i dalje ograničavaju vlastitu potrošnju", navodi Bundesbank.

Osim toga, dodaje se da sve veća slabost industrije takođe vrši pritisak na privredni rast zemlje.

"Očekuje se da će njemačka ekonomska proizvodnja blago pasti u trećem kvartalu 2023. godine", navodi se.

U izvještaju Bundesbanke dodaje se da njemačka privreda također ima problema u kontekstu vanjskotrgovinske razmjene kao i da njemačka industrija, koja je uglavnom orijentisana na izvoz, zavisi od repromaterijala iz Kine.

Za ovu godinu njemački Institut Ifo očekuje pad njemačke privrede od 0,4 posto, a Institut za svjetsku ekonomiju iz Kiela (IfW) očekuje pad od 0,5 posto.

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Njemačka će biti jedina članica G7 koja će ove godine zabilježiti ekonomski pad.

TRT Balkan / agencije