Izraelski ministar Katz: Izrael će nastaviti rat dok se ne oslobode taoci

Izraelski ministar Katz: Izrael će nastaviti rat dok se ne oslobode taoci

Vjeruje se da Hamas drži oko 136 talaca.
"Nećemo stati do oslobađanja svih naših talaca i demontiranja Hamasovih vojnih i civilnih sposobnosti u Gazi i na svakom mjestu”, dodao je na društvenoj mreži X.                    Foto: AA

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je u srijedu da će Tel Aviv nastaviti rat u Pojasu Gaze do oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Uoči sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom, Katz je ofanzivu na Gazu nazvao "ratom iz nužde" protiv Hamasa i iranske osovine.

"Nećemo stati do oslobađanja svih naših talaca i demontiranja Hamasovih vojnih i civilnih sposobnosti u Gazi i na svakom mjestu”, dodao je na društvenoj mreži X.

Cameron je doputovao u Izrael u srijedu u sklopu turneje po Bliskom istoku koja uključuje Zapadnu obalu, Katar i Turkiye kako bi potaknuo hitnu humanitarnu pauzu u borbama u Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 25.700 ljudi. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa. Vjeruje se da Hamas drži oko 136 talaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

TRT Balkan / agencije