Otkako je ICJ izrekao privremenu presudu kojom je naredio Izraelu da spriječi genocid u Pojasu Gaze, izraelske snage ubile su 1.048 Palestinaca i ranile 1.800.       Foto: AA

Otkako je Međunarodni sud pravde (ICJ) izrekao privremenu presudu kojom je naredio Izraelu da spriječi genocid u Pojasu Gaze, izraelske snage ubile su 1.048 Palestinaca i ranile 1.800.

Izraelske snage su 119. dana nastavile sa napadima na Pojas Gaze, zanemarujući međunarodno pravo i uzrokujući humanitarnu katastrofu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, od kada je ICJ 26. januara donio privremenu presudu u kojoj obavezuje Izrael da poduzme mjere za zaštitu Palestinaca, izraelska vojska je izvršila 108 masakara u palestinskoj enklavi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

U napadu je ubijeno više od 27.000 ljudi, uglavnom žena i djece, raseljeno je 85 posto stanovništva blokirane enklave i stvoreni su uslovi za glad. Izrael tvrdi da je u napadu Hamasa ubijeno 1.200 ljudi.

Međunarodni sud pravde, u privremenoj presudi u slučaju genocida koji je pokrenula Južna Afrika, naredio je Izraelu da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze i omogući pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći kako bi se riješili nepovoljni uslovi života s kojima se suočavaju Palestinci.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023. godine, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

Međunarodni sud pravde je naveo da Izrael mora dopustiti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i da obavezuje Izrael da poduzme mjere za zaštitu Palestinaca, ali mu nije naredio da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze.

Izrael ima rok od mjesec dana da izvijesti sud o tome šta radi kako bi ispunio naredbu ICJ-a o poduzimanju svih mjera koje su u njegovoj moći da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije