Granični prelaz Rafah je zatvoren od 7. maja, kada je počela izraelska okupacija na tom području.           Foto: Reuters

Izraelska vojska u utorak je nastavila upad u grad Rafah u južnom Pojasu Gaze i u centralnim područjima palestinske enklave tokom sukoba s palestinskim grupama otpora.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je brigada Givati, koja je dio 162. divizije, vodila sukobe s palestinskim naoružanim napadačima u Rafahu, tvrdeći da je ubila nekoliko njih, ne navodeći tačan broj.

Kako je objavio reporter agencije Anadolu iz Rafaha, koji se nalazi na južnoj granici Gaze s Egiptom, izraelska vojska od ranog jutra snažno granatira četvrt Tel al-Sultan u zapadnom Rafahu.

U centralnom Pojasu Gaze izraelske trupe su također nastavile s napadima dok su mlaznjaci i artiljerija istovremeno izvodili napade na taj dio Gaze.

Brigade Al-Qassam, oružano krilo Hamasa, saopštile je kasno u ponedjeljak da su njihovi borci protivtenkovskim granatama "Yasin 105" pogodili dva izraelska tenka u Tel al-Sultanu.

U ponedjeljak je izraelska vojska objavila da je uspostavila operativnu kontrolu nad oko 70 posto Rafaha te da ima cilj da završi vojnu akciju u toj oblasti u roku od nekoliko sedmica.

Izraelska vojska je zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafah, vitalnog puta za humanitarnu pomoć u Gazu, pogoršavajući ionako teške humanitarne uslove u palestinskog enklavi.

Granični prelaz Rafah je zatvoren od 7. maja, kada je počela izraelska okupacija na tom području.

TRT Balkan / agencije