Prema izvorima u Ramallahu izraelska vojska je izvršila raciju u kući u naselju Balou, uhapsivši jednog civila, što je dovelo do sukoba s Palestincima.               Foto: AA

Izraelska vojska izvršila je racije u nekoliko gradova i izbjegličkih kampova širom okupirane Zapadne obale u ponedjeljak rano ujutro, naveli su lokalni palestinski izvori.

Očevici su za Anadolu rekli da je izraelska vojska upala u gradove Betlehem i Hebron, kao i u Ramallah, Al-Bireh i Qalqilya.

Takođe su izvršili racije u izbjegličkim kampovima Balata u Nablusu, Tulkarmu i Nur Shams blizu Tulkarma.

U izbjegličkom kampu Balata izbili su sukobi između Palestinaca i izraelske vojske. Očevici su naveli da su izraelske snage tom prilikom koristile bojevu municiju. Vojska je uhapsila nekoliko Palestinaca tokom racija.

Oružani sukobi između Palestinaca i izraelske vojske izbili su i tokom racije u gradu Tulkarm i izbjegličkim kampovima Tulkarm i Nur Shams.

Prema izvorima u Ramallahu izraelska vojska je izvršila raciju u kući u naselju Balou, uhapsivši jednog civila, što je dovelo do sukoba s Palestincima.

Izraelska vojska je nastavila svoju operaciju u Qalqilyji, pri čemu je upala u palestinske kuće i uhapsila najmanje dvije osobe. Izvori su naveli i da je došlo do oružanih sukoba između izraelske vojske i palestinskih grupa u gradu.

Do rasta tenzija širom Zapadne obale došlo je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine u kojoj je do sada ubijeno najmanje 31.112 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije