Izvještaj koji je pripremio Istražni odbor koji je osnovao Vijeće UN-a za ljudska prava bit će završen u junu i predstavljen Generalnoj skupštini UN-a.           F oto: Getty Images 

Izrael je zabranio ljekarima da se sastaju sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija (UN) koji istražuju napade 7. oktobra.

Prema pisanju novina "Times of Israel", Ministarstvo zdravstva zabranilo je zdravstvenim radnicima da se sastaju sa zvaničnicima UN-a koji istražuju događaje od 7. oktobra, na osnovu toga da imaju "antiizraelske stavove".

Izvještava se da je Istražni odbor koji je osnovao Vijeće UN-a za ljudska prava pokušavao posljednjih sedmica kontaktirati izraelske ljekare i druge zdravstvene radnike koji su svjedočili događajima od 7. oktobra.

Napomenuto je da je Istražni odbor od početka događaja "istraživao međunarodne zločine i zločine zasnovane na spolu" i želio je da dobije informacije intervjuisanjem zdravstvenih radnika.

U vijestima je objavljeno da je izraelska državna televizija KAN javila da je pravni odjel Ministarstva pravde dao instrukcije službenicima Ministarstva zdravstva i zatražio od zdravstvenih radnika da ne razgovaraju sa Istražnim odborom UN-a.

Također je objavljeno da je glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat opisao istražnu komisiju kao "antiizraelsku i antisemitsku formaciju".

Izvještaj koji je pripremio Istražni odbor koji je osnovao Vijeće UN-a za ljudska prava bit će završen u junu i predstavljen Generalnoj skupštini UN-a.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi zvanični Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba.

Najmanje 24.285 Palestinaca je ubijeno, a 61.154 povrijeđeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

TRT Balkan / agencije