Izrael uhapsio još 60 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Izrael uhapsio još 60 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Ukupan broj pritvorenih Palestinaca od 7. oktobra prošle godine sada iznosi najmanje 9.100.
Na Zapadnoj obali prema podacima Ministarstva zdravlja više od 520 Palestinaca je od tada ubijeno, a oko 5.100 ranjeno u vatri izraelske vojske.           Foto: Reuters

Izraelske vojne snage u četvrtak su uhapsile još 60 Palestinaca u vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, navele su grupe za pitanja zatvorenika.

"Među pritvorenim u racijama u gradovima Qalqilya, istočni Al-Quds (Jerusalem), Nablus, Ramallah i Hebron, su i dvije žene", navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja zatvorenika i Palestinskog društva zarobljenika.

Prema palestinskim podacima uz nova hapšenja broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od prošlog oktobra povećan je na 9.100.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 36.580 Palestinaca.

Na Zapadnoj obali prema podacima Ministarstva zdravlja više od 520 Palestinaca je od tada ubijeno, a oko 5.100 ranjeno u vatri izraelske vojske.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije