Racije su izvršene u Ramallahu, Al-Qudsu/Jerusalemu, Hebronu, Qalqilyji, Tulkarmu, Jeninu i Jerihonu, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika.      Foto: Reuters

Izraelska vojska je uhapsila još 30 Palestinaca u vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su u nedjelju grupe za pitanja zatvorenika.

Racije su izvršene u Ramallahu, Al-Qudsu/Jerusalemu, Hebronu, Qalqilyji, Tulkarmu, Jeninu i Jerihonu, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika.

“Pritvorenici su, pored sabotaže i uništavanja domova građana, bili izloženi zlostavljanju, teškim premlaćivanjima i prijetnjama porodicama”, navodi se u saopštenju.

Sa novim hapšenjima broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od 7. oktobra prošle godine, prema palestinskim podacima, povećan je na 9.655.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 574 Palestinca su od tada ubijena, među kojima 136 djece, a skoro 5.350 je ranjeno u izraelskoj vatri na okupiranoj teritoriji, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

TRT Balkan / agencije