"Međutim, 39.000 učenika u Pojasu Gaze to nije moglo učiniti zbog izraelske ofanzive koja je u toku", rekao je al-Khadour.     Foto: AA

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra ubijeno je 450 učenika koji su ove godine trebali upisati srednju školu, saopćilo je u subotu palestinsko Ministarstvo obrazovanja.

Glasnogovornik Ministarstva Sadiq al-Khadour rekao je da se u Pojasu Gaze ne održavaju prijemni za upis u srednju školu, dok su u toku na Zapadnoj obali ali u vrlo izazovnim vremenima.

Istakao je da je izraelska vojska ubila 450 učenika "koji su se spremali da upišu srednju školu, uključujući 430 učenika u Pojasu Gaze i 20 na Zapadnoj obali".

Na Zapadnoj obali prijemne ispite je polagalo 50.000 učenika.

"Međutim, 39.000 učenika u Pojasu Gaze to nije moglo učiniti zbog izraelske ofanzive koja je u toku", rekao je al-Khadour.

Palestinski premijer Mohammed Mustafa je tokom posjete južnoj regiji Hebrona radi uvida u srednjoškolske ispite koji se tamo održavaju istakao značaj ovogodišnjih ispita.

Rekao je da ispiti šalju "poruku da je obrazovanje njihovo primarno oružje u suočavanju s okupacijom i postizanju nezavisnosti.

"Naša posvećenost obrazovanju je spas uz koji možemo savladati sve izazove", pojasnio je al-Khadour.

Od 17. juna, izraelski rat je rezultirao potpunim uništenjem 110 škola i univerziteta i djelimičnim oštećenjem još 321. Prema vladinom uredu za medije u Gazi, ubijeno je više od 10.000 učenika.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od 7. oktobra prošle godine.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od oktobra prošle godine ubijen je najmanje 37.551 Palestinac, saopćilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

Više od osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze leže u ruševinama.

TRT Balkan / agencije