Prema posljednjem broju koji je objavio ured za medije u Gazi, izraelska vojska je ubila 122 palestinska novinara od početka napada na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine.          Foto: AA

Izrael je prošlog mjeseca počinio najmanje 135 prekršaja i zločina nad palestinskim novinarima širom Palestine.

Palestinski novinarski sindikat dokumentirao je izraelske zločine, uključujući ubistvo 14 palestinskih novinara u Pojasu Gaze, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Također je zabilježeno oko 50 slučajeva napada izraelskih vojnika širom okupirane Zapadne obale koji su uključivali "zatvaranje novinarskih ekipa, sprečavanje da rade svoj posao i gađanje bojevom municijom".

Zabilježeno je ukupno 26 slučajeva nasilja i zastrašivanja nad palestinskim novinarima, uključujući četiri koja su "brutalno povrijeđena mecima i gelerima projektila, uz još četiri koja su zadobila posjekotine i modrice u izraelskim napadima".

Izraelske snage su uhapsile dvojicu novinara, dok je u januaru izvršena racija u nekoliko medijskih institucija i najmanje tri kuće novinara, navodi se u izvještaju.

"Najmanje 35 novinara ostalo je iza izraelskih rešetaka u teškim uslovima", navela je palestinska novinarska grupa.

Prema posljednjem broju koji je objavio ured za medije u Gazi, izraelska vojska je ubila 122 palestinska novinara od početka napada na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, ubivši najmanje 27.478 Palestinaca i ranivši 66.835. Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, navode Ujedinjene nacije.

TRT Balkan / agencije