Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze popeo se na 20.057, dok je povrijeđeno 53.320 osoba.             Foto: AA

Izrael je u Pojasu Gaze uništio bolnice i medicinsku infrastrukturu po modelu ponovljenih napada koji uključuje "ciljanje na područje oko bolnice, direktno ciljanje bolnice, opsadu i okupaciju".

Izraelska vojska nastavlja da gađa bolnice u koje su se sklonile hiljade raseljenih Palestinaca, kao i ranjenih i bolesnih, u napadima na Gazu od 7. oktobra.

Istraživačka grupa sa sjedištem u Londonu Forensic Architecture; analizirala je stotine vijesti koje su objavile medijske kuće Al Jazeera, Al Araby i Shehab News Agency u kojima se opisuju izraelski napadi na bolnice, bolničko okruženje i medicinsku infrastrukturu u sjevernom pojasu Gaze.

U analizi o izraelskom bombardovanju pomenutih bolnica, koje su postale neupotrebljive, hronološki se raspravljalo na karti sa animiranim grafikama.

Izraelski napadi na bolnice širom regije definirani su kao "napadi usmjereni na bolničko okruženje, direktno ciljanje, opsadu i okupaciju" i naglašeno je da su napadi otkrili "ponovljeni i dosljedni obrazac napada".

Od 2. novembra polovina bolnica van funkcije

Izraelske snage su 14. oktobra blokiranje djelovanje bolnica Beit Hanoun i Al-Durra u sjevernoj Gazi.

Nakon što su izraelske snage okupirale region 31. oktobra, bombardirale su okolinu bolnica Indonezija, Shifa, Rantisi, Jerusalem, al-Ehli Baptist, Tursko-palestinsko prijateljstvo i Vefa.

Gotovo polovina bolnica u sjevernoj Gazi nije radila već od 2. novembra.

U tom je razdoblju pet bolnica (Al-Quds, Shifa, pedijatriju Rantisi, Kemal Advan, Indonezija) postale su utočište za hiljade ljudi koji su prisilno raseljeni zbog vojnih aktivnosti u drugim regijama na sjeveru Gaze.

Posljednja djelomično funkcionalna bolnica zauzeta 18. decembra

Zračnim udarima direktno su ciljane dječja bolnica Rantisi i bolnica al-Ahli između 2. i 7. novembra, što je dovelo do prekida rada ovih bolnica.

Izraelska vojska je potom 11. novembra opkolila bolnice Al-Quds i Shifa.

Od 24. novembra, Indonežanska bolnice, Shifa i Rantisi bile su okupirane i stavljene van djelovanja od strane izraelske vojske.

U noći 18. decembra, bolnica Al-Ahli, posljednja djelomično funkcionalna bolnica u sjevernoj Gazi, okupirana je i stavljena van upotrebe.

Četiri djelomično funkcionalne bolnice u sjevernoj Gazi bez struje i potrepština

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je da je od 19. decembra devet od 36 bolnica u Gazi, sve na jugu, bilo djelomično funkcionalno.

Na sjeveru Gaze četiri bolnice trenutno pružaju minimalnu uslugu pacijentima.

Dotične četiri bolnice, koje nemaju struju ni medicinskih potrepština, okružene su izraelskim snagama.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze popeo se na 20.057, dok je povrijeđeno 53.320 osoba.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije