Broj zatočenih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra 2023. dostigao je 9.450.     Foto: Reuters

Izraelski vojnici pritvorili su još 20 Palestinaca tokom racija u različitim dijelovima okupirane Zapadne obale.

U saopštenju Udruženja palestinskih zatvorenika navodi se da su izraelski vojnici izvršili racije u gradovima Nablus, Hebron, Tulkerim i Jerusalem (Al-Quds).

U racijama je privedeno 20 Palestinaca, uključujući bivše zatočenike.

Broj zatočenih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra 2023. dostigao je 9.450.

U saopštenju se navodi da su izraelski vojnici tukli neke Palestince i njihove porodice tokom racija te oštetili njihove domove i direktno otvorili vatru.

Najmanje 553 Palestinaca ubijeno je u napadima izraelskih vojnika i izraelskih građana na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu (Al-Quds) od 7. oktobra.

U izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je više od 37.800 Palestinaca, uključujući najmanje 15.694 djece i 10.279 žena, a 86.858 ljudi je povrijeđeno.

U više od osam mjeseci izraelskih napada, veliki dijelovi Pojasa Gaze leže u ruševinama u jeku teških blokada u dopremanju hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije