Izrael oslobodio palestinskog novinara nakon devetomjesečnog pritvora

Izrael oslobodio palestinskog novinara nakon devetomjesečnog pritvora

Muath Amarna (36) u lošem zdravstvenom stanju hitno je prebačen u bolnicu na ljekarske preglede.
Nevladina organizacija kaže da palestinski novinar pati od hroničnog dijabetesa, koji se pogoršao zbog uslova u zatvoru.       Foto: AA

Izrael je u utorak pustio palestinskog novinara Muatha Amarnu nakon devet mjeseci u pritvoru bez podizanja optužnice, rekao je za Anadolu njegov rođak Osayd Amarna.

Muath Amarna je oslobođen na kontrolnom punktu Al-Dhahiriya u blizini grada Hebrona na jugu Zapadne obale, rekao je njegov rođak.

Kazao je i da je novinar lošeg zdravlja i da je hitno prevezen u bolnicu na ljekarske preglede.

“Muath je zatražio da ga ne grle i da ga odvedu na medicinske preglede zbog sumnje na višestruke bolesti uzrokovane zatvorskim uslovima”, dodao je Osayd Amarna.

Društvo palestinskih zatvorenika objavilo je da je Muath Amarna (36) bio zlostavljan i mučen u zatvoru Megido na sjeveru Izraela.

Nevladina organizacija kaže da palestinski novinar pati od hroničnog dijabetesa, koji se pogoršao zbog uslova u zatvoru.

Prema palestinskim podacima najmanje 158 palestinskih novinara ubijeno je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od prošlog 7. oktobra.

Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama dokumentovao je da je od istog datuma Izrael pritvorio 51 palestinskog novinara i medijskog radnika u Gazi i na Zapadnoj obali.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, od tada je ubijeno više od 38.200 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije