Izrael očekuje da će saveznici napasti Iran ukoliko dođe do napada Teherana

Izrael očekuje da će saveznici napasti Iran ukoliko dođe do napada Teherana

Tenzije rastu usred očekivanog iranskog uzvratnog napada nakon što je u Iranu ubijen šef Hamasa.
Katz je istakao očekivanja Izraela da će Francuska i Velika Britanija javno upozoriti Iran da ne sprovodi bilo kakvu agresiju na Izrael.     Foto: Reuters

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je u petak da njegova zemlja očekuje da koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama ne samo da će odbiti iranski napad već i da će gađati ključne lokacije u Iranu ako Teheran sprovede u djelo prijetnje Tel Avivu.

Katzove izjave uslijedile su nakon razgovora s francuskim ministrom vanjskih poslova Stephaneom Sejourneom i britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem, navodi se u saopćenju koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Ministri iz Francuske i Britanije došli su u Izrael s ciljem sprečavanja regionalne eskalacije i promovisanja sporazuma o taocima, uključujući potencijalnu razmjenu zarobljenika i prekid vatre u Pojasu Gaze, navodi se.

Katz je istakao očekivanja Izraela da će Francuska i Velika Britanija javno upozoriti Iran da ne sprovodi bilo kakvu agresiju na Izrael.

"Jasno sam stavio do znanja da je pravi način da se Iran odvrati i spriječi rat taj što sam najavio da će, ako Iran napadne, stajati uz Izrael ne samo u odbrani, već i u napadima na ciljeve u Iranu", rekao je Katz.

SAD, Francuska i Velika Britanija bile su uključene u odbijanje iranskog raketnog i dronovskog napada na Izrael u aprilu.

"Iran mora shvatiti da će, ako ne prekine direktnu i indirektnu agresiju na Izrael, platiti visoku cijenu i strateški i ekonomski. Ovo je jedini način da se spriječi rat punih razmjera", naglasio je Katz.

Posjeta francuskog i britanskog ministra dolazi u jeku rastućih tenzija u regionu, a Izrael nastoji da učvrsti međunarodnu podršku suočen sa sve većim prijetnjama Irana i libanske grupe Hezbollah.

Napetosti su dodatno porasle na Bliskom istoku nakon atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha 31. jula u Teheranu i izraelskog atentata na višeg zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu dan ranije.

Hamas i Iran optužili su Izrael da je izvršio atentat na Haniyeha, dok Tel Aviv nije potvrdio niti odbacio odgovornost.

Iran je obećao "oštru kaznu" za Izrael kao odmazdu za Haniyehovo ubistvo na iranskom tlu.

Također se očekuje da će Hezbollah, libanska grupa, uzvratiti nakon što je Izrael ubio Shukra u zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta 30. jula.

Eskalacija dolazi usred tekuće izraelske ofanzive na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 40.000 Palestinaca nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno 1.139 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije