Slučajevi su zabilježeni u Biharu, Karnataki, Maharashtri, Uttar Pradeshu, Jharkhandi, Madhya Pradeshu i Jammu i Kašmiru.           Foto: AA

Najmanje 17 tužbi pokrenuto je protiv 51 osobe u Indiji zbog podrške Palestini na protestima ili objavom na društvenim mrežama, navodi se u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

U izvještajima indijskih nevladinih organizacija navodi se da je podneseno ukupno 17 prijava u nekoliko indijskih saveznih država od izbijanja rata između Izraela i Palestine 7. oktobra prošle godine.

​​​Slučajevi su zabilježeni u Biharu, Karnataki, Maharashtri, Uttar Pradeshu, Jharkhandi, Madhya Pradeshu i Jammu i Kašmiru.

Optužbe se odnose na organiziranje skupova do isticanja palestinskih zastava i objavljivanja propalestinskog sadržaja na društvenim mrežama.

Većina slučajeva potpada pod novi indijski krivični zakon, dok se jedan slučaj poziva na Zakon o nezakonitim aktivnostima (prevenciji), navodi se u izvještaju.

Jedan od sljučava odnosi se na 20-godišnjeg trgovca optuženog za mahanje palestinskom zastavom tokom vjerskog skupa i studente koji se suočavaju sa sudskim procesom zbog učešća u maršu solidarnosti u kampusu.

TRT Balkan / agencije